x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia: Bolsonaro a prezentat în parlament proiectul de reformă a pensiilor, pentru economisirea a peste 300 miliarde de dolari

Brazilia: Bolsonaro a prezentat în parlament proiectul de reformă a pensiilor, pentru economisirea a peste 300 miliarde de dolari

20 Feb 2019   •   20:55
Brazilia: Bolsonaro a prezentat în parlament proiectul de reformă a pensiilor, pentru economisirea a peste 300 miliarde de dolari

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a prezentat miercuri în Congres (parlamentul ţării) proiectul de reformă a sistemului de pensii, care ar aduce economii de 1.164 miliarde de reali (314,5 miliarde de dolari) în zece ani şi pe care economiştii o consideră vitală pentru reducerea deficitului fiscal în creştere, transmit AFP şi Reuters.

Bolsonaro, care a făcut din reforma pensiilor un punct central al campaniei sale, s-a prezentat personal în Congres miercuri dimineaţă pentru a-i înmâna proiectul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Rodrigo Maia.

Proiectul de amendare a Constituţiei, necesar pentru supunerea la vot a reformei, trebuie aprobat de o majoritate de trei cincimi atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat. El va fi supus la vot în lunile următoare.

Potrivit unui document ce explică principalele prevederi ale proiectului, reforma pensiilor în sectoarele public şi privat ar aduce economii de 1.072 miliarde de reali în zece ani.

Ţinta este mult mai ambiţioasă decât cea de 600 miliarde de reali propusă de predecesorul lui Bolsonaro, Michel Temer, care a renunţat în cele din urmă la iniţiativa impopulară de austeritate.

Un proiect de reformă a regimului pensiilor militarilor, care va fi prezentat separat în următoarele 30 de zile, ar permite economisirea altor 92,3 miliarde de reali.

Aşa cum a anunţat guvernul săptămâna trecută, principala noutate este introducerea unei vârste minime de pensionare: 62 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. Sistemul actual nu prevede o vârstă minimă.

Durata maximă de cotizare a fost stabilită la 20 de ani, dar pentru pensie integrală vor fi necesari 40 de ani de cotizare.

'Trebuie schimbate regulile sistemului de pensii. Oamenii trăiesc mai mult şi femeile au mai puţini copii, ceea ce înseamnă că populaţia activă va scădea', a explicat secretarul pentru pensii din Ministerul Economiei, Leonardo Rolim, într-o conferinţă de presă.

AGERPRES

×