x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia: Liderii indigenilor denunţă „un proiect de genocid” al guvernului

Brazilia: Liderii indigenilor denunţă „un proiect de genocid” al guvernului

18 Ian 2020   •   21:00
Brazilia: Liderii indigenilor denunţă „un proiect de genocid” al guvernului

Peste 600 de lideri indigeni brazilieni, reuniţi în jurul emblematicului şef Raoni Metuktire, au denunţat politica „de genocid, etnocid şi ecocid”, încurajată, în opinia lor, de guvernul Bolsonaro, relatează AFP.

Liderii indigeni şi reprezentanţi ai altor comunităţi amazoniene s-au reunit săptămâna aceasta în statul Mato Grosso, pentru a forma o uniune sacră împotriva politicii de mediu a preşedintelui brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro (foto), care ameninţă, potrivit lor, modul de viaţă al indigenilor. În atenţie se află în special o lege care ar autoriza activităţile miniere pe terenurile rezervate populaţiei autohtone.

„Obiectivul nostru este să ne unim forţele şi să denunţăm faptul că un proiect politic al guvernului brazilian de genocid, etnocid şi ecocid este în desfăşurare”, se afirmă într-un proiect de manifest elaborat la finalul reuniunii, aprobat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Preşedintele Jair Bolsonaro „ne ameninţă drepturile, sănătatea şi teritoriul”, subliniază textul, care a fost citit în portugheză şi în diferite limbi indigene în „casa bărbaţilor” din Piaraçu, un sat situat departe de marile centre urbane, pe malurile fluviului Xingu, în mijlocul unei păduri virgine.

„Nu acceptăm nici exploatarea minieră pe pământurile noastre, nici exploatările forestiere, nici pescarii ilegali sau hidroelectricitatea. Ne opunem oricărui lucru care distruge pădurea”, se arată în documentul citat.

Liderii indigeni regretă, de asemenea, că „ameninţările şi cuvintele de ură din partea guvernului încurajează violenţa împotriva populaţiei indigene şi asasinarea liderilor noştri” şi cer „o pedeapsă pentru cei care îi omoară pe cei dragi”. Indigenii trebuie să se confrunte „nu numai cu guvernul, ci şi cu violenţa unei părţi a societăţii, care îşi exprimă în mod clar rasismul”, se afirmă în textul citat.

În 2019, cel puţin opt lideri indigeni au fost asasinaţi, dintre care trei în cel puţin o săptămână. Cacique Raoni, în vârstă de 89 de ani, intenţionează să prezinte personal manifestul Congresului din Brasilia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: indigeni Brazilia jair bolsonaro