x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia s-a retras din pactul ONU privind migrația

Brazilia s-a retras din pactul ONU privind migrația

09 Ian 2019   •   08:28
Brazilia s-a retras din pactul ONU privind migrația

Brazilia s-a retras din pactul ONU privind migraţia, a declarat marţi agenţiei Reuters un diplomat care a solicitat să nu îi fie dezvăluită identitatea. 

În decembrie, înainte de a depune jurământul de învestitură, ministrul de externe brazilian Ernesto Araujo şi-a făcut cunoscută intenţia de a respinge documentul Organizaţiei Naţiunilor Unite. El a apreciat că acordul internaţional privind migraţia este "un instrument necorespunzător" pentru abordarea problemei şi că fiecare ţară trebuie să îşi decidă propria politică în domeniu. Ministrul a afirmat atunci că Brazilia va continua să primească refugiaţi din Venezuela, dar în ţara vecină trebuie restabilită democraţia. 

Ministerul de externe de la Brasilia a refuzat să comenteze dezvăluirea făcută de sursa agenţiei Reuters. 

Brazilia a ratificat pactul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind migraţia, asupra căruia au convenit în iulie anul trecut 192 de ţări. Dintre membrii ONU, doar Statele Unite au respins iniţial documentul referitor la siguranţa migranţilor. Ulterior mai multe ţări - Australia, Austria, Bulgaria, Cehia, Republica Dominicană, Elveţia, Estonia, Israel, Italia, Letonia, Polonia, Slovacia, Ungaria - nu şi-au trimis reprezentanţi la reuniunea interguvernamentală din decembrie, de la Marrakesh, care a aprobat oficial textul. În 19 decembrie, Adunarea Generală a ONU ratificat pactul cu 152 voturi pentru (inclusiv al Braziliei), 12 abţineri (printre care şi a României) şi cinci voturi împotrivă (Cehia, Israel, Polonia, SUA şi Ungaria); 24 de ţări nu au votat.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brazilia migratie onu