x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Breivik s-a pregătit pentru carnagiu jucând "World of Warcraft". Extremistul vroia să-l decapiteze pe fostul premier norvegian, să filmeze şi să posteze înregistrarea pe Internet

Breivik s-a pregătit pentru carnagiu jucând "World of Warcraft". Extremistul vroia să-l decapiteze pe fostul premier norvegian, să filmeze şi să posteze înregistrarea pe Internet

19 Apr 2012   •   07:37
Breivik s-a pregătit pentru carnagiu jucând "World of Warcraft". Extremistul vroia să-l decapiteze pe fostul premier norvegian, să filmeze şi să posteze înregistrarea pe Internet

UPDATE 15:40 - Autorul masacrului din Norvegia a declarat ca s-a pregatit pentru carnagiul pe care l-a comis inca din 2006, anul in care s-a intors sa locuiasca impreuna cu mama sa. Breiviks-a izolat din punct de vedere social, jucand "World of Warcraft" pana la 16-17 ore pe zi.

"Unii viseaza sa faca inconjurul lumii pe o nava cu panze, altii viseaza sa joace golf, insa eu visam sa joc World of Warcraft", a declarat extremistul de dreapta.

"Nu este deloc un joc violent", a spus Breivik, care a precizat totusi ca jocul i-a permis sa se "pregateasca mental" pentru masacrul pe care l-a comis cinci ani mai tarziu. El a declarat ca a mai jucat, dar intr-o masura mai mica, "Modern Warfare", un joc de simulare de tir.

"Nu imi placea prea tare acest joc, dar il jucam pentru a ma antrena", a mai spus Breivik.

UPDATE 14:59 - Anders Behring Breivik a marturisit, in fata instantei, ca intentiona sa-l captureze si sa-l decapiteze pe fostul premier norvegian Gro Harlem Brundtland, anunta Associated Press.

Breivik a declarat ca planuia sa filmeze decapitarea si sa o posteze pe Internet. Potrivit AP, Brundtland parasise deja tabara de vara organizata de Partidul Laburist pe Utoeya cand Breivik a ajuns acolo la 22 iulie.

Anders Behring Breivik a dezvaluit, in patra zi a procesului, ca obiectivul sau initial era sa comita trei atentate cu bomba, urmate de un atac armat, relateaza AFP.

"Planul era de trei masini-capcana, urmate de un atac armat", a declarat Breivik in cea de-a patra zi a procesului sau desfasurat la Oslo. Breivik intentiona sa plaseze doua bombe de cate o tona fiecare, una in cartierul ministerelor - asa cum a si facut la 22 iulie 2011 - si cealalta in apropierea sediului Partidului Laburist. De asemenea, extremistul vroia sa amplaseze o bomba de 500 de kilograme in apropierea unei a treia tinte "foarte incerte", evocand un turn care gazduieste ziarul norvegian Aftenposten, Parlamentul, Primaria Oslo si Palatul Regal.

Urmatorul pas era un atac impotriva ocupantilor unui cartier celebru din Oslo - Blitz - impotriva ziarului Dagsavisen si a partidului Stangii Socialiste, ale caror sedii sunt apropiate.

Breivik a renuntat in final la acest plan in iunie. "Era prea dificil", a spus norvegianul, care a precizat ca s-a oprit la ideea atacarii sediului guvernamental si a taberei de vara a Tineretului Laburist la care participau sute de adolescenti pe insula Utoeya.

Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane vara trecuta in Norvegia, s-a abtinut de la executarea salutului sau extremist, in cea de-a patra zi a procesului sau.

Ieri, avocatul sau Geir Lippestad anuntase ca ii va cere lui Breivik sa renunte la acest gest - bratul drept intins, cu pumnul strans - considerat provocator de familiile victimelor si supravietuitori.

Joi, Breivik a discutat cateva clipe cu membrii echipei sale de aparare, inainte de a merge la locul sau.

Dupa ce i-au fost scoase catusele, Breivik a ramas in picioare, insa judecatoarea i-a ordonat sa se aseze. El si-a ocupat apoi locul, sub obiectivele camerelor, fara a repeta salutul extremist.

In manifestul sau ideologic difuzat chiar inaintea atacurilor de la 22 iulie 2011, extremistul de dreapta in varsta de 33 de ani a explicat ca acest gest reprezinta "forta, onoarea si sfidarea fata de tiranii marxisti din Europa".

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane detonand o bomba in fata unei cladiri-turn in care se afla sediul Guvernului premierului laburist, absent din sediu la momentul respectiv.

Ulterior, imbracat in politist, el a tras cu sange rece timp de peste o ora asupra membrilor Tineretului laburist reuniti intr-o tabara de vara pe insula Utoeya, in apropiere de Oslo, provocand moartea altor 69 de persoane, in cea mai mare parte adolescenti.

×