x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Breivik, respins de Universitatea din Oslo

Breivik, respins de Universitatea din Oslo

06 Aug 2013   •   14:09
Breivik, respins de Universitatea din Oslo

Extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik, care dorea să studieze ştiinţele politice la Universitatea din Oslo, a fost respins pentru că nu are calificările necesare, a anunţat marţi instituţia de învăţământ superior, informează agerpres.ro.

"Concluzia este că nu a fost considerat suficient de calificat pentru a urma un curs de ştiinţe politice", a declarat pentru agenţia de presă rectorul Universităţii din Oslo, Ole Petter Ottersen.

Breivik, care execută în prezent o pedeapsă de 21 de ani de închisoare pentru 77 de omucideri, a aplicat pentru un loc la aceste cursuri, pe care să le urmeze din celula sa.

Candidatura sa, care a provocat o controversă în rândul cadrelor didactice, nu a fost însă admisă. Potrivit lui Ottersen, o scrisoare standard a fost trimisă extremistului pentru a-i explica refuzul.

În Norvegia, universităţile selecţionează candidaţii în funcţie de notele obţinute la examenele susţinute în anii anteriori de învăţământ, nivelul de admitere variind de la un an la altul.

În vârstă de 34 de ani, Breivik şi-a întrerupt studiile în timpul învăţământului secundar, însă, conform avocatei sale, Vibeke Hein Baera, el a început să înveţe în închisoare pentru a-şi ridica nivelul şcolar.

"Strânge punctele pentru a putea studia la universitate. A învăţat matematică vara aceasta şi va învăţa, cu siguranţă, şi alte materii pentru a atinge nivelul cerut", a explicat avocata pentru France Presse.

La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 77 de persoane, majoritatea adolescenţi, detonând o bombă în apropierea sediului guvernului de la Oslo, apoi deschizând focul asupra unei adunări a tinerilor laburişti pe insula Utoeya.

×