x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit, fără aprobarea Parlamentului

Brexit, fără aprobarea Parlamentului

29 Aug 2016   •   20:10
Brexit, fără aprobarea Parlamentului
Sursa foto: JAKUB GAVLAK/EPA

Premierul Marii Britanii, Theresa May, nu va solicita aprobarea Parlamentului înainte de a iniția negocierile pentru a declanșa în mod oficial procedura de ieșire a țării sale din UE, relatează The Telegraph” online. Adversarii părăsirii blocului comunitar susțin că, întrucât rezultatul referendumului are doar valoare consultativă, acesta trebuie aprobat prin vot de Camera Comunelor.

Theresa May a subliniat că “Brexit înseamnă Brexit” şi nu va oferi adversarilor posibilitatea de a bloca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. “Premierul a spus foarte clar că publicul britanic a votat și că acum va continua cu procedurile pentru Brexit”, a declarat, pentru “The Telegraph”, o sursă de la reședința premierului britanic de pe Downing Street. May a consultat avocați guvernamentali, care i-au spus că are puterea executivă de a invoca Articolul 50 și de a iniția procedura de ieșire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului. Susținătorii campaniei “Remain” sperau că se vor putea folosi de Parlament pentru a întârzia sau opri Brexit. Cu toate acestea, Înalta Curte de Justiție de la Londra trebuie să decidă în luna octombrie dacă Theresa May poate activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care să lanseze procedura de „divorț” de UE, fără un vot prealabil în Parlament.

Sfârșitul anului – punct de reper

Premierul britanic a declarat, în mai multe rânduri, că nu va evoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona înainte de sfârșitul anului. În acest caz, Marea Britanie va avea doi ani pentru a negocia modalitățile ieșirii sale din UE și pentru a părăsi blocul european. O serie de publicații britanice avansaseră, în ultimele zile, posibilitatea ca Executivul de la Londra să amâne și mai mult acest demers, până la finele anului viitor.

Potrivit cotidianului “The Times”, May ar dori să aștepte rezultatul alegerilor generale ce vor avea loc în Franța și în Germania.

×