x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit. La ce schimbări trebuie să se aştepte românii care lucrează în UK

Brexit. La ce schimbări trebuie să se aştepte românii care lucrează în UK

15 Noi 2018   •   13:15
Brexit. La ce schimbări trebuie să se aştepte românii care lucrează în UK

Românii din Marea Britanie, dar şi cei care vor să plece la muncă sau la studii în Regatul Unit, au urmărit cu atenţie termenii acordului privind ieşirea Londrei din Uniunea Europeană. Documentul de 585 de pagini, prezentat miercuri seară de premierul Theresa May, oferă garanţii cetăţenilor Uniunii Europene, prin urmare şi românilor, că drepturile lor vor fi respectate. Astfel, documentul defineşte drepturile celor 3,2 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene care trăiesc în Regatul Unit şi al britanicilor rezidenţi în ţările Uniunii. Românii şi alţi europeni care au locuit în Marea Britanie timp de cinci ani fără întrerupere vor avea dreptul de a locui permanent în Regat împreună cu membrii familiilor lor. Ei şi familiile lor se vor bucura de un tratament egal celui aplicat britanicilor.

Limitări ale asistenţei sociale

Cu toate acestea, există unele limite în privinţa tratamentului aplicat românilor şi europenilor din regatul Unit. Londra nu va fi obligată să confere dreptul la asistenţă socială în anumite domenii şi nici nu va fi obligată să acorde burse studenţilor sau împrumuturi persoanelor care nu au încă dreptul la rezidenţă permanent.

De asemenea, acordul aprobat de către guvernul de la Londra pune capăt libertăţii de circulaţie între Marea Britanie şi ţările UE, deşi va exista posibilitatea de a călători în ţările Uniunii fără a avea nevoie de viză.

Copiii născuţi în Marea Britanie după 29 martie 2019 în familii ai căror membri se califică în prevederile proiectului de accord, vor fi incluşi în termenii acordului. Europenii rezidenţi legal în Marea Britanie vor putea părăsi regatul pentru o perioadă de la până 5 ani, după care însă vor pierde drepturile pe care le aveau.

Europenii vor putea beneficia de serviciile de sănătate din Marea Britanie, deşi în momentul de faţă nu este clar ce statut va avea cardul de asigurat după Brexit, pentru cei care vor călători în afara Marii Britanii.

Cum se aplică pentru noul statut

Miniştrii guvernului de la Londra au spus că va exista un sistem online pentru cetăţenii europeni, similar celui folosit pentru reînnoirea permiselor de conducere, iar completarea formularelor va dura 2 minute, iar taxa va fi de aproximativ 70 de lire sterline.

Chiar dacă nu se va ajunge la un accord, cetăţenii europeni cu drept de rezidenţă în Regatul Unit nu îşi vor vedea ameninţat dreptul de şedere. Nu este clară, încă, situaţia celor care nu au drept de rezidenţă şi a celor care vor sosi în UK după 29 martie 2019.

Dreptul la muncă

Europenii care muncesc legal în Marea Britanie îşi pot desfăşura activităţile în continuare şi după Brexit. Planul actual prevede ca, şi după Brexit, cetăţenii UE vor putea să muncească în Marea Britanie în timpul unei perioade de tranziţie de doi ani. Există dezbateri cu privire la faptul dacă ei vor avea aceleaşi drepturi ca ale europenilor sosiţi la muncă înainte de Brexit, sau vor fi anumite restricţii în privinţa accesului la beneficii sau la votul în alegerile locale. Uniunea Europeană vrea ca europenii să aibă aceleaşi drepturi ca până acum, în timp ce Marea Britanie nu doreşte acest lucru. Ce va urma după perioada de tranziţie mai urmează a fi stabilit în continuare, dar se aşteaptă să fie înfiinţat un sistem de emitere a unui permis de muncă pentru rezidenţii non-UE.

Perioadă de tranziţie

Dacă termenii acordului nu sunt conveniţi de către Londra şi Bruxelles, guvernul May are termen limită până pe 21 ianuarie 2019 pentru a decide cum procedează în continuare, dacă va adopta un plan de acţiune de urgenţă, prin care va oferi posibilitatea de a părăsi Uniunea fără un accord stabilit, de a organiza un nou referendum, de a amâna activarea Articolului 50, sau de a impulsiona ultima fază a negocierilor.

Londra a activat Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene privind ieşirea din comunitatea europeană pe 29 martie 2017, ceea ce înseamnă că despărţirea Marii Britanii de UE va intra în vigoare pe 29 martie la ora 12, ora Bruxelles-ului. Totuşi, potrivit ultimului accord, va exista o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie 2020, pentru ca toate amănuntele privind Brexit să fie rezolvate. În această perioadă de tranziţie va funcţiona libera circulaţie, ca până acum, aşa cum îşi doresc şi liderii europeni.

Autorităţile de la Bucureşti s-au implicat în negocierile cu Londra, pentru a asigura respectarea drepturilor românilor rezidenţi în Marea Britanie, încă din prima etapă a negocierilor dintre Londra şi Bruxelles, din decembrie anul trecut.

×
Subiecte în articol: brexit romani in uk acord brexit