x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Brexit negociat fără acord", evocat la Londra ca alternativă la un Brexit fără acord

"Brexit negociat fără acord", evocat la Londra ca alternativă la un Brexit fără acord

20 Dec 2018   •   18:12
"Brexit negociat fără acord", evocat la Londra ca alternativă la un Brexit fără acord

 Ministrul britanic pentru relaţia cu parlamentul, Andrea Leadsom, a evocat joi ca posibilă alternativă la un Brexit fără un acord cu UE o ieşire din UE printr-un ''Brexit negociat fără acord'' (managed no-deal Brexit), adică o înţelegere ''minimalistă'' cu UE prin care să se evite o ieşire abruptă din blocul comunitar, relatează agenţia Press Association. 

''Un ''no-deal'' (Brexit fără acord) înseamnă că în martie ieşim (din UE) fără să existe absolut niciun fel de acord''. Dar, aşa cum am văzut deja ieri, în pregătirile pe care UE le-a început recent pentru lipsa unui acord, vor exista acorduri în chestiuni precum aviaţia, transportul rutier de mărfuri, călătoriile turistice şi aşa mai departe'', a explicat Andrea Leadsom, adăugând că ''un ''no-deal negociat'' nu înseamnă în mod necesar că nu va exista deloc un acord de retragere'' din UE. 

''Toate acestea sunt speculaţii, dar ceea ce caut este să găsesc o alternativă care, în eventualitatea în care nu putem conveni asupra acestui acord, să existe totuşi un acord realizat pe baza unei abordări mai minimaliste care să ne permită să avem un fel de acord sau un fel de perioadă de implementare care să evite o ieşire abruptă (din UE), care să evite incertitudinea pentru mediul de afaceri şi pentru călători şi aşa mai departe'', şi-a argumentat ea mai departe propunerea, ce nu a fost însă sprijinită de unii dintre membrii guvernului britanic. De pildă, secretarul justiţiei, David Gauke, ar fi apreciat în faţa celorlalţi miniştrii că această variantă nu este o opţiune viabilă. 

Londra şi Bruxellesul au convenit în noiembrie un acord privind condiţiile retragerii Regatului Unit din UE, dar premierul Theresa May a retras pe 10 decembrie documentul de la votul din Camera Comunelor, de teama că acesta va fi respins din cauza opoziţiei unei majorităţi a parlamentarilor britanici faţă de mecanismul ''plasei de siguranţă'' (backstop) pentru frontiera nord-irlandeză. 

Acest ''backstop'' a fost acceptat de premierul Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi el prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală cu UE şi că Irlanda de Nord va rămâne şi ea aliniată unor anumite norme ale pieţei unice europene dacă Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să convină o altă soluţie pentru frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, sau nu reuşesc să convină un nou tip de relaţie comercială post-Brexit. Însă mulţi parlamentari britanici se tem că, în virtutea acestui mecanism, Regatul Unit riscă să rămână captiv în negocieri fără sfârşit cu blocul comunitar dacă acesta din urmă nu va face concesii la negocierile ulterioare. 

Theresa May a încercat apoi, fără succes, să obţină la Consiliul European garanţii cu ajutorul cărora să-şi poată convinge parlamentarii să accepte acordul. Liderii europenii au refuzat însă orice renegociere a documentului şi ulterior atât Comisia Europeană cât şi guvernul de la Londra au anunţat că încep pregătirile pentru posibilitatea ca pe 29 martie 2019 Regatul Unit să părăsească blocul comunitar fără niciun acord. 

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a adoptat o serie de măsuri care să fie aplicate, în special în sectoarele serviciilor financiare, transporturilor aeriene şi vamal, pentru atenuarea consecinţelor negative în cazul unui Brexit fără acord.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brexit acord