x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BREXIT Soarta românilor din Marea Britanie, discutată la Bruxelles

BREXIT Soarta românilor din Marea Britanie, discutată la Bruxelles

06 Dec 2018   •   16:31
BREXIT Soarta românilor din Marea Britanie, discutată la Bruxelles
Sursa foto: ANDY RAIN/EPA

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a întâlnit joi, la Bruxelles, în marja Consiliului JAI, cu omologii din Bulgaria, Marea Britanie şi Germania, printre temele abordate numărându-se drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie după Brexit, siguranţa cetăţenilor europeni şi fenomenul migraţiei. 
Potrivit unui comunicat transmis de MAI, în cadrul primei întâlniri bilaterale miniştrii de interne din România şi Bulgaria au subliniat importanţa parteneriatului strategic dintre cele două state pentru atingerea obiectivelor prioritare la nivelul Uniunii Europene.
"Cei doi oficiali s-au angajat să colaboreze pe subiecte sensibile aflate în discuţia Consiliului, în special pe dosarele legate de migraţie. De asemenea, miniştrii de interne din cele două ţări au agreat ca poliţiştii români să desfăşoare o nouă misiune operativă în staţiunile din Bulgaria, începând cu 17 decembrie a.c., până în luna martie. Misiunea este necesară având în vedere numărul mare de turişti români care se vor afla în aceasta perioadă în staţiunile din Bulgaria", se arată în comunicatul citat.
Colaborare extinsă
De asemenea, ministrul Carmen Dan şi omologul său bulgar, Mladen Marinov, au stabilit să extindă colaborarea în ceea ce priveşte frontiera de stat, inclusiv prin operaţionalizarea unui nou punct de frontieră şi dezvoltarea unui format România - Bulgaria- Serbia, prin centrul de contact trilatetal de la Vidin.
La a doua întâlnire bilaterală, ministrul Carmen Dan a discutat cu ministrul de stat pentru imigraţie al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Caroline Nokes, despre situaţia cetăţenilor români din Marea Britanie şi a celor britanici din România.
"Cei doi miniştri au discutat despre necesitatea unui set de măsuri pentru protecţia drepturilor cetăţenilor care lucrează şi studiază în cele două state, set de măsuri care să poată fi aplicat unitar la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, cei doi oficiali au convenit ca România şi Marea Britanie să continue colaborarea între cele două poliţii naţionale şi schimbul de informaţii în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, cu accent pe protejarea persoanelor vulnerabile", se precizează în comunicatul MAI. 
Sursa citată a mai precizat că la întâlnirea bilaterală cu delegaţia germană, cei doi miniştri au făcut un schimb de idei referitor la priorităţile Preşedinţiei Române a Consiliului UE şi au hotărât să continue discuţiile aprofundate pe aceste teme.
Ministrul federal de interne al Germaniei, domnul Horst Seehofer, a anunţat că va fi prezent la Reuniunea JAI de la Bucureşti şi i-a lansat ministrului Carmen Dan invitaţia de a efectua o vizită de lucru la Berlin. 

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: brexit românii din Marea Britanie