x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Theresa May are zilele numărate

Brexit: Theresa May are zilele numărate

de Şerban Mihăilă    |    25 Mar 2019   •   10:55
Brexit: Theresa May are zilele numărate
Sursa foto: Eric VIDAL

O serie de miniștri ai executivului de la Londra vor să o înlăture de la putere în următoarele zile pe Theresa May din fruntea guvernului, deoarece modul în care aceasta a gestionat Brexit este un „dezastru”, iar Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească Uniunea Europeană în doar câteva zile. În urma strategiei „falimentare” a premierului de la Londra, soarta Brexit rămâne incertă și nu este clar nici până astăzi  cum, când și, mai ales, dacă Regatul Unit va ieși din blocul comunitar, scrie „Sunday Times”.

 

Acordul de retragere, negociat de May cu UE timp de doi ani, a fost respins până acum de Parlamentul britanic de două ori, ceea ce a dus la o amânare a datei la care Regatul Unit ar fi trebuit să părăsească blocul comunitar, solicitată chiar de către Londra. În aceste condiții este foarte puțin probabil ca May să treacă săptămâna aceasta, în Camera Comunelor, acordul cu europenii în privința Brexit, într-o nouă încercare disperată de a ieși din UE printr-o înțelegere cu liderii de la Bruxelles. Potrivit unui articol publicat în week-end de „Sunday Times”, 11 miniștri importanți din Cabinetul May avertizează că May a devenit o figură „toxică” și „haotică”, a cărei judecată „a scăpat de sub control”, iar vremea retragerii sale a sosit. „Sfârşitul este aproape. Va pleca în 10 zile”, a declarat un ministru, pentru „Sunday Times”, sub acoperirea anonimatului. „Judecata a început să îi scape de sub control. Nu poţi fi membru al cabinetului şi să-ți bagi pur şi simplu capul în nisip”, a afirmat pentru aceeași publicație un alt ministru. Ziarul a mai anunțat că grupul nemulțumiților o va confrunta pe May chiar astăzi. Dacă premierul va refuza să renunțe la funcția sa, atunci miniștrii ar urma să amenințe cu demisiile lor. „Sunday Times” susține că David Lidington, vicepremierul de-facto al Theresei May, este unul dintre candidaţii la funcţia de prim-ministru interimar, în timp ce alţii îl sprijină pe ministrul pentru Mediu, Michael Gove, sau pe deţinătorul portofoliului Afacerilor Externe, Jeremy Hunt. După apariția articolului incendiar, Lidington a spus, ieri, că nu are nicio dorinţă de a prelua funcţia de premier, a anunțat Reuters. Și alți membri ai Cabinetului May au declarat că își vor sprijini premierul, însă asigurările lor erau privite cu suspiciune de o parte a presei britanice.

Lovită din toate părțile

Nici tabăra pro-europeană nu mai pare să aibă răbdare cu Theresa May. „Este intolerabilă situaţia în care ne aflăm şi mă tem că Theresa este problema”, a declarat pentru BBC Anna Soubry, parlamentar pro-UE, care a părăsit Partidul Conservator pentru a se alătura grupului Independent în februarie. „Trebuie să plece şi avem nevoie de un prim-ministru temporar care să poată ajunge la un acord, să pună ţara pe primul loc şi să returneze acest lucru poporului britanic”, a adăugat aceasta. Potrivit presei britanice citată de BBC, parlamentarii conservatorii ar fi de acord până la urmă să susțină înțelegerea mediată de May cu UE, dar numai dacă vor avea certitudinea că aceasta va pleca de la putere în cel mai scurt timp. Haosul și incertitudinea care planează asupra Brexit au fost resimțite, de altfel, și în acest week-end, când, potrivit organizatorilor citați de BBC, un milion de oameni au mărșăluit, sâmbătă, prin centrul Londrei, cerând un nou referendum asupra ieșirii din UE.

 

Sfârșitul lui May este aproape. Va pleca în câteva zile”.

Ministru britanic anonim

×