x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Theresa May simte "un sentiment de optimism" în negocieri

Brexit: Theresa May simte "un sentiment de optimism" în negocieri

11 Dec 2017   •   07:44
Brexit: Theresa May simte "un sentiment de optimism" în negocieri

Găsirea unui compromis legat de Brexit a trezit "un nou sentiment de optimism" pentru continuarea negocierilor în vederea unui acord comercial între Londra şi Bruxelles, a afirmat premierul britanic, Theresa May.

 

"Bineînţeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul", sustine May intr-un discursul pe care premierul Marii Britanii urmează să îl ţină luni în faţa Camerei Comunelor şi transmis de serviciile sale.

"Cred că în prezent există un nou sentiment de optimism în discuţii", spune ea. In ajun, Comisia Europeană şi Marea Britanie au ajuns, intr-un final, a un acord asupra modalităţilor divorţului după luni de negocieri tensionate, deschizând calea discuţiilor comerciale pentru viitorul după Brexit-ul prevăzut la sfârşitul lunii martie 2019.

Theresa May nutreste o speranţa "fermă" că acest compromis va fi validat de şefii de stat şi de guvern ai UE în cursul summitului european de la 15 decembrie, pentru a se putea concentra asupra edificării "unor noi relaţii economice şi de securitate ambiţioase" între Londra şi UE.

Acordul de vineri prevede plata de către Marea Britanie a 40 pana la 45 miliarde de euro pentru ştergerea obligaţiilor faţă de UE, păstrarea drepturilor expatriaţilor europeni dincolo de Canalul Mânecii şi garantarea unei frontiere deschise între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Acest compromis a fost perceput de unii în Marea Britanie ca fiind începutul unei Brexit moderat, în opoziţie cu dorinţele adepţilor unui Brexit dur. "Nu este vorba despre un Brexit dur sau moale", subliniaza premierului britanic in discurusl sau.

"Dispoziţiile pe care le-am aprobat pentru a trece la a doua fază a negocierilor sunt în totală concordanta cu principiile şi obiectivele pe care le-am expus în discursul meu de la Florenţa şi de la Lancaster House", în septembrie şi, respectiv, în ianaurie 2017, mentioneaza May. Atunci, ea a pledat pentru retragerea ţării sale din piaţa unică europeană la finalul unei perioade de tranziţie de aproximativ doi ani.

×
Subiecte în articol: brexit Theresa May