x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Britanicii, în fața dezastrului

Britanicii, în fața dezastrului

19 Aug 2019   •   17:00
Britanicii, în fața dezastrului

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de „Sunday Times”, relatează Reuters.

Ziarul scrie că prognoza întocmită de biroul guvernului prezintă cele mai probabile „replici seismice” ale unui Brexit fără acord, mai degrabă decât scenariul cel mai rău posibil. Documentele notează că 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii „ar putea să nu fie pregătite” pentru vămile franceze, ceea ce ar putea însemna aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora. Guvernul estimează, de asemenea, că o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda va fi probabilă, întrucât planurile actuale pentru evitarea controalelor extinse se vor dovedi a fi nesustenabile, mai precizează publicația. „Întocmit în această lună de biroul guvernului sub numele de cod «Operaţiunea Yellowhammer», dosarul permite o privire rară în planurile secrete ale guvernului pentru a evita un colaps catastrofal în infrastructura ţării”, scrie ziarul. „Dosarul, clasificat «oficial-sensibil» şi necesitând autorizaţie de acces, este remarcabil, pentru că oferă cea mai comprehensivă evaluare a gradului de pregătire al Marii Britanii pentru un Brexit fără acord”, mai notează publicaţia.

UK se îndreaptă spre o criză constituţională internă şi o confruntare cu UE, în contextul în care premierul Boris Johnson a promis să iasă din blocul comunitar pe 31 octombrie, chiar și fără acord.

 

 

×