x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Britanicii și UE, spre un Brexit amânat

Britanicii și UE, spre un Brexit amânat

de Şerban Mihăilă    |    15 Mar 2019   •   07:59
Britanicii și UE, spre un Brexit amânat
Sursa foto: HAYOUNG JEON/EPA

După ce Parlamentul de la Londra a votat, miercuri seară, excluderea posibilității retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord asupra Brexit, Regatul Unit a rămas cu o mare dilemă: cum își va convinge premierul Theresa May legislativul să aprobe înțelegerea ei cu Bruxelles-ul, în condițiile în care aceasta a fost respinsă deja de două ori. În același timp, Camera Comunelor trebuie să hotărască dacă Brexit-ul va fi amânat și pentru cât timp.

Imediat după votul de miercuri, șefa executivului britanic anunța că va propune Parlamentului său o moțiune care prevede amânarea ieșirii din blocul comunitar. De altfel, ieri seară, parlamentarii britanici urmau să se pronunțe asupra solicitării unei prelungiri a validităţii Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care fixase data retragerii din UE a Regatului Unit pe 29 martie, după o perioadă de negociere de doi ani. Parlamentarii mai urmau să decidă dacă organizează până la 20 martie, cu o zi înaintea următorului summit al UE, un nou vot asupra acordului de „divorț” între Londra și Bruxelles, pe care May l-a încheiat cu liderii europeni încă din luna noiembrie a anului trecut. Acordul a fost respins însă deja în două rânduri de către Parlamentul britanic, ultima oară chiar marți seară, deși May obținuse câteva retușuri și clarificări din partea UE. Ieri dimineață, guvernul anunța că, dacă acordul va fi adoptat de această dată, May le va cere europenilor o scurtă amânare a Brexit-ului, până la 30 iunie. Dacă textul acordului este refuzat din nou, amânarea s-ar extinde dincolo de 30 iunie şi va trebui ca ţara să organizeze și să participe la alegerile europene din luna mai. „Uniunea Europeană a fost destul de clară asupra faptului că proiectul de acord Brexit este singurul disponibil. Am putea avea un nou referendum, dar ar apărea riscul să nu mai avem deloc Brexit”, a avertizat Theresa May, citată de BBC. „Deputaţii trebuie să înţeleagă şi să accepte că, dacă nu ajungem la un consens în următoarele zile, va fi nevoie de o amânare pe o durată mai mare. Iar o astfel de amânare ne-ar obliga să participăm la scrutinul europarlamentar. Nu cred că ar fi rezultatul corect. Camera Comunelor trebuie să-și asume consecinţele acţiunilor adoptate”, a adăugat ea.

Adio, dar rămân cu tine

Potrivit publicației „The Daily Telegraph”, câțiva miniști din cabinetul May încearcă să saboteze cel de-al treilea vot asupra acordului negociat de premier cu UE, în încercarea de a amâna Brexit cu încă doi ani. Acest scenariu ar fi în asentimentul unor lideri europeni, susține aceeași sursă. De altfel, chiar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pare să fi confirmat atât acest scenariu, cât și avertismentul lui May în privința amânării la nesfârșit a Brexit, dacă parlamentarii britanici nu acceptă acordul convenit deja cu europenii, pe care UE nu mai este dispusă să-l renegocieze. Tusk a anunţat ieri că le va cere statelor din UE să ia în considerare o amânare extinsă a ieşirii Londrei din blocul comunitar, „dacă Marea Britanie consideră necesar”. „Voi cere UE 27 să ia în calcul o amânare extinsă, dacă Marea Britanie vrea să-și regândească strategia #Brexit și să construiască un consens în jurul ei”, a scris el pe „Twitter”.

„Sunt două căi de ieșire din UE: cu sau fără acord. UE e pregătită pentru ambele. Ca un Brexit fără acord să iasă din discuție, nu este suficient să votați împotriva lipsei unui acord, ci trebuie să aprobați unul”.

Reprezentant al Comisiei Europene

 

 

×
Subiecte în articol: britanici brexit