x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brutalizati dupa manualul CIA

Brutalizati dupa manualul CIA

14 Mai 2004   •   00:00

Abuzurile de la inchisoarea Abu Ghraib, prin care soldatii americani incercau sa-i faca pe detinuti „mai docili si mai cooperanti" aduc izbitor de bine cu un „manual" de tehnici de interogare folosite de catre Agentia Centrala de Informatii.

ANA ILIE

Americanii care au torturat detinuti irakieni arunca, mai mereu, vina pe superiorii care ar fi dispus „smulgerea informatiilor cu orice pret". Insa cotidianul New York Times a dezvaluit, in editia sa de ieri, ca tacticile folosite de soldatii americani in Irak sunt de fapt litera de lege in cadrul Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Agentii acestei structuri interogheaza detinutii, lideri sau membri ai retelei teroriste Al-Qaeda, pe baza unui set de reguli emis de catre administratia Bush imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Manualul da mana libera agentilor sa foloseasca forta pentru a obtine marturisiri complete si informatii privind eventuale atentate. Americanii sunt instruiti clar sa se opreasca inainte ca actiunile lor sa se transforme in tortura.

Astfel, cateva dintre masurile „delicate" recomandate in manual sunt:

  • scufundarea in apa - un detinut este scufundat in apa si i se spune ca va fi lasat sa se inece daca nu spune tot ce stie

  • detinutilor li se spune ca vor fi trimisi in alte tari, unde ii asteapta executia

  • unii prizonieri au capul acoperit, sunt brutalizati, udati si lasati in intuneric sa sufere de foame si de frig. Scandalul a declansat un val de panica la CIA. Oficialii Agentiei sunt ingrijorati ca o ancheta mai amanuntita a tacticilor de interogare folosite la Abu Ghraib ar putea conduce la deconspirarea tacticilor la fel de dure folosite de CIA.

    Rumsfeld intr-o vizita-surpriza la Bagdad

    In plin scandal, secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a sosit ieri intr-o vizita-surpriza in Irak. El a sosit la aeroportul international din Bagdad insotit de seful statului major inter-arme, Richard Myers. „Voi discuta cu responsabilii care se ocupa de operatiunile legate de prizonieri", le-a spus Rumsfeld ziaristilor americani. Rumsfeld a mai spus ca vrea sa se asigure ca detinutii sunt tratati omeneste, ca soldatii se comporta corect si ca ierarhia militara functioneaza corespunzator. Seful Pentagonului a dat asigurari ca vizita sa la Bagdad nu are ca scop „ingroparea" scandalului. (Irina Cristea)
  • ×
    Subiecte în articol: externe