x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bruxelles-ul cere sancționarea polonezilor, din cauza Justiției

Bruxelles-ul cere sancționarea polonezilor, din cauza Justiției

de Şerban Mihăilă    |    21 Dec 2017   •   17:04
Bruxelles-ul cere sancționarea polonezilor, din cauza Justiției
Sursa foto: Genevieve ENGEL

Comisia Europeană a decis să lanseze procedura de activare a Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul blocului comunitar, din cauza situației sistemului judiciar polonez. Procedura este declanşată atunci când se constată că un stat membru este pe punctul de a încălca grav valorile UE şi poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Comisia Europeană a sesizat, ieri, Consiliul Uniunii Europene, în virtutea Articolului 7, solicitând sancționarea Varșoviei. „În pofida eforturilor repetate din ultimii doi ani pentru implicarea autorităţilor poloneze într-un dialog constructiv în cadrul reglementărilor asupra statului de drept, Comisia Europeană a concluzionat astăzi că există un risc clar privind încălcarea normelor statului de drept în Polonia. Reformele judiciare din Polonia au avut ca efect trecerea sistemului judiciar sub controlul politic al majorităţii parlamentare. În lipsa independenţei judiciare, apar serioase semne de întrebare asupra aplicării în mod eficient a legislaţiei europene, de la protejarea investiţiilor la recunoaşterea reciprocă a deciziilor în domenii diverse, de genul disputelor în privința custodiei asupra copiilor şi punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare”, a anunţat, ieri, executivul Uniunii Europene. „Prin urmare, Comisia Europeană propune Consiliului UE adoptarea unei decizii în virtutea Articolului 7(1) al Tratatului Uniunii Europene”, mai precizează instituţia, printr-un comunicat. „Tot astăzi, Comisia Europeană a emis o recomandare complementară, stabilind măsuri concrete pe care autorităţile poloneze le pot lua pentru a remedia actuala situaţie. Dacă autorităţile poloneze vor aplica recomandările, Comisia este pregătită, în consultări cu Parlamentul European şi cu membrii Consiliului UE, să reanalizeze propunerea argumentată”, adaugă comunicatul.

Varșovia atacă Justiția

Cu peste o săptămână în urmă, camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat două legi prin care se sporeşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar, provocând îngrijorarea liderilor de la Bruxelles. Legile respective se referă la Curtea Supremă şi la Consiliul Superior al Magistraturii, iar forma în care au fost adoptate este cea prezentată în septembrie de preşedintele Andrzej Duda, care s-a opus prin veto, în luna iulie, versiunii lor iniţiale. Duda criticase rolul important pe care forma iniţială a celor două legi îl acorda ministrului Justiţiei, care în Polonia este şi procuror general.

Războiul dintre Polonia și UE a devenit o realitate. Anul trecut, executivul comunitar a lansat o procedură de infringement pe tema nerespectării statului de drept în Polonia, urmată anul acesta de o alta, pe tema neaplicării cotelor de imigranți. Ultima etapă a procedurilor de infringement este suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana