x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Bucureştiul introduce aspecte de politică internă”

„Bucureştiul introduce aspecte de politică internă”

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    29 Feb 2012   •   21:00
„Bucureştiul introduce aspecte de politică internă”

Iritare si critici dure la adresa Roma­niei, dupa ce aceasta a blocat marti ob­tinerea statutului de stat candidat la aderare pentru Serbia, pana la sem­narea de catre Belgrad a unui protocol bilateral romano-sarb, legat de drep­turile minoritatilor. Pozitia Bu­cu­restiului a fost criticata dur de mi­nis­trul de Externe german, Guido West­erwelle, si de ministrul de Ex­terne suedez, Carl Bildt, care a acuzat Romania, indirect, de lipsa de spirit european.

EurActiv reaminteste ca Romania este una dintre cele cinci tari ale UE care nu recunosc independenta provinciei Kosovo. Ministrul danez de Externe, Nicolai Wammen, a carui tara detine presedintia prin rotatie a Consiliului UE, a subliniat ca Serbia a indeplinit toate conditiile necesare pentru obtinerea statutului oficial de candidata la UE.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle (foto), ar fi acuzat Romania ca 'introduce aspecte de politica interna intr-o dezbatere care priveste UE in sensul larg', potrivit EurActiv. Declaratia sa a facut, de altfel, turul presei germane.

Deutsche Welle nota, de altfel: 'Cei mai multi observatori sustin ca pretentiile Romaniei sunt deplasate. Prin acest blocaj, presedintele Traian Basescu incearca sa puncteze in politica interna si sa se razbune pentru faptul ca tara sa nu a fost primita inca in spatiul Schengen.

«Acesta nu este adevaratul spirit european», s-a plans ministrul de Externe german, Guido Westerwelle'. Declaratia mi­nistrului a fost preluata si de postul de stiri n-tv, si de site-ul finanzen.net.

La randul sau, ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a declarat ca 'Romania da dovada de spirit european'. El a fost primul care a declarat ulterior presei ca a fost obtinut un acord si a felicitat Serbia.

'Sunt convins ca aceasta decizie va fi confirmata de sefii de stat si de guvern la Consiliul European de joi', a declarat si comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, la incheierea reuniunii de marti.

×