x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapest Times: „Foamea şi sărăcia au cuprins România”

Budapest Times: „Foamea şi sărăcia au cuprins România”

de Marina Constantinoiu    |    25 Ian 2012   •   21:00
Budapest Times: „Foamea şi sărăcia au cuprins România”

Revista budapestana Budapest Times scrie despre manifestatiile de protest din tara noastra, remarcand weekend-ul violentelor de acum 10 zile, provocat de controversatul proiect de lege a sanatatii si de demisia fortata a popularului secretar de stat de la Sanatate, Raed Arafat. 'Protestele, cele mai violente din ultimii zece ani, au lasat in urma distrugeri in tot centrul Bucurestiului si zeci de oameni raniti, statii de autobuz distruse, ma­ga­­zine vandalizate si masini incen­diate', comenteaza Budapest Times.

'Alte proteste, de data aceasta pasnice, au avut loc la Bucuresti luni, lumea adunandu-se in Piata Universitatii in ciuda gerului, purtand pancarte pe care se putea citi «Foamea si saracia au cuprins Romania»', mai noteaza Budapest Times, care afirma ca 'pretul platit de populatie pentru imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI) este mare: preturile au crescut, TVA a crescut cu 5 procente la 24%, 25% din salariile bugetarilor fiind taiate, ceea ce a facut ca economia sa stagneze.' Budapest Times reaminteste ca sala­riul mediu este de sub 350 de euro, iar pensiile sunt inghetate la 160 de euro.

Poate vor avea ecou sugestiile FMI
'La Bucuresti este foarte frig, vantul sufla cu putere si, in a 13-a zi de la inceputul protestelor spontane din capitala si provincie, presedintele Traian Basescu are, in sfarsit, o interventie. Seful statului se va adresa romanilor miercuri seara', scrie come4news.com, citat de Agerpres. 'Poate vor avea ecou sugestiile FMI-ului: o usoara crestere a salarii­lor si pensiilor. «Sunt necesare si utile cateva explicatii», a spus Basescu', mai noteaza sursa citata.

Agentia de presa Reuters, a carei relatare din Romania este preluata de mai multe publicatii de limba engleza, a informat despre faptul ca protestele continua in tara, ele ducand la obtinerea 'unor concesii, dar nu o schimbare a politicii'. Tot Reuters anunta decizia Curtii Constitutionale din Romania de a respinge planul Guvernului de a organiza alegeri locale si parlamentare in aceeasi zi, ceea ce reprezinta o lovitura pentru coalitia de centru-dreapta care spera sa se mai agate astfel de putere.

'Marti, circa 2.000 de sindicalisti, profesori, cadre medicale si ofiteri in retragere au organizat un protest in fata Guvernului pentru a cere demisia premierului Emil Boc si a presedintelui Traian Basescu', relateaza Reuters, care citeaza o protestatara din Piata Victoriei: 'Vreau sa-mi recastig demnitatea, vreau ca aceasta dictatura formata de presedinte si de premier sa cada'. 'Demonstratiile au adus laolalta studenti, pensionari, angajati din sectorul public si profesionisti din varii domenii si s-au extins in tara in ultimele doua saptamani', rea­min­teste Reuters. Agentia de presa anunta numirea lui Cristian Diaco­nescu in postul de ministru de Externe, in locul demisului Teodor Baconschi, precum si prima interventie publica a presedintelui Traian Basescu dupa 12 zile de la declansarea protestelor.

×
Subiecte în articol: externe proteste romaania