x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Budapesta - Comemorarea Revolutiei

Budapesta - Comemorarea Revolutiei

de Irina Cristea    |    23 Iun 2006   •   00:00
Budapesta - Comemorarea Revolutiei

Vizita lui George W. Bush la Budapesta a atras critici din partea fostilor participanti la revolutia din 1956. Ei spun ca discursurile elogioase nu sunt de ajuns, iar ceea ce se asteapta de la presedintele SUA sunt scuze oficiale fata de sangerosul moment istoric.

"Sunt aici pentru a celebra revolutia din 1956. Revolutiile promoveaza ideea ca toti oamenii trebuie sa fie liberi." Asa si-a inceput presedintele SUA, George W. Bush, intrevederea de la Budapesta cu presedintele Ungariei, Laszlo Solyom.

CAMPANIE. Vizita lui Bush in capitala ungara face parte dintr-o campanie de seductie ce vizeaza Europa, in general, si statele ex-comuniste, in special, din randul carora SUA s-au ales cu aliati fideli. Campania dateaza de cinci ani, interval in care liderul de la Casa Alba a vizitat sapte dintre cele opt tari est-europene care au aderat la UE in 2004. Singura care nu a figurat inca in turneul lui Bush este Estonia.

CU MANA LUI. Programul vizitei in Ungaria a presedintelui american a inclus, pe langa intalniri cu liderii de la Budapesta, un discurs scris chiar de Bush, potrivit unor surse din anturajul sau, si rostit pe colina Gellert, de unde artileria sovietica a lansat mortiere asupra Budapestei in timpul revoltei din 1956. Gestul simbolic nu li s-a parut suficient insa multor unguri.

CERERE. De exemplu, organizatia nonguvernamentala "Deport 56", a fostilor combatanti anticomunisti, este de parere ca George W. Bush ar trebui sa profite de vizita la Budapesta pentru a-si prezenta scuzele fata de poporul ungar pentru lipsa de reactie a SUA fata de evenimentele de acum 50 de ani. "Rolul dezonorant", cum il numesc membrii ONG-ului, pe care America l-a avut cand fosta URSS a reprimat revolta populara, cere cel putin o astfel de reparatie istorica. Cei de la "Deport 56" spun ca liderul de atunci al Casei Albe, Dwight Eisenhower, le-a dat, practic, unda verde rusilor sa intervina in forta contra demonstrantilor, in vreme ce, prin vocea postului de radio Europa libera, ungurii erau indemnati sa iasa in strada si sa devina, practic, victime sigure. In plus, spun ei, daca fostul presedinte rus Boris Eltin si-a cerut scuze pentru evenimentele din ’56, de ce n-ar face si Bush un astfel de gest?

×
Subiecte în articol: externe bush