x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BULGARIA ACTIVĂ- MINISTRUL DE EXTERNE, VIZITĂ ÎN IRAN

BULGARIA ACTIVĂ- MINISTRUL DE EXTERNE, VIZITĂ ÎN IRAN

de Dan Constantin    |    20 Dec 2015   •   23:34

BULGARIA doreste sa creasca rapid schimburile economice cu Iranul dupa ridicarea sanctiunilor. Ministrul de Externe Daniel Mitov se afla intr-o vizita de doua zile la Teheran, prima dupa 12 ani a unui ministru de externe bulgar in Iran. Agentia Novinite transmite ca duminica, Mitov a fost primit de presedintele Rouhani, in centrul convorbirilor fiind dorinta Bulgariei de a primi gaz lichefiat iranian ,via Georgia prin Marea Neagra.
Înainte de sanctiuni nivelul schimburilor reciproce se ridica la 1 miliard de dolari, scazand de zece ori in perioada embargoului impotriva Iranului.
Bulgaria proiecteaza sa devina un hub pentru aprovizionarea cu gaze a Europei, preluind gaze din Turcia. La Consiliul European de saptamana recent incheiata, premierul Boiko Borisov a discutat cu Angela Merkel acest subiect in conditiile in care Germania a fost criticata pentru
proiectul Nord Stream.

Bulgaria vrea sa asigure o echilibrare a aprovizionarii Europei cu gaze pe culuarul sudic, desi magistrala South Stream a fost blocata de Uniunea Europeana din considerente politice. 

×