x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria construieşte un interconector de gaze pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia

Bulgaria construieşte un interconector de gaze pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia

22 Mai 2019   •   21:00
Bulgaria construieşte un interconector de gaze pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia

Autorităţile de la Sofia au început construcţia interconectorului de gaze IGB, care va face legătura între Bulgaria şi Grecia, un proiect de 240 de milioane de euro (268 de milioane de dolari), menit să reducă dependenţa statului balcanic de gazele ruseşti şi să ajute la diversificarea furnizărilor în sud-estul Europei, transmite Reuters.

În prezent, peste 95% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei este asigurat de livrările grupului rus Gazprom. Gazele naturale ruseşti ajung în Bulgaria după ce trec prin Ucraina şi România.

Autorităţile de la Sofia vor ca lucrările de construcţie pentru această conductă, cu o lungime de 182 kilometri şi o capacitate anuală iniţială de trei miliarde de metri cubi, să avanseze rapid, pentru ca interconectorul să devină operaţional în a doua jumătate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei să importe gaze naturale din Azerbaidjan.

Premierul elen Alexis Tsipras şi omologul său bulgar, Boyko Borissov, au anunţat miercuri începutul simbolic al al lucrărilor de construcţie în apropierea satului Kirkovo, la 15 km de graniţa cu Grecia.

"Aceste proiect este de importanţă strategică nu numai pentru cele două ţări, ci pentru întreaga Europă, inclusiv ţările din Balcanii de Vest, deoarece va duce la o diversificare reală a furnizărilor", a declarat Borissov.

Luna aceasta, firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnată contractorul pentru conceperea şi construcţia interconectorului de gaze care va face legătura între oraşul Stara Zagora din Bulgaria şi oraşul Komotini din Grecia, a anunţat compania ICGB, care se ocupă de supervizarea acestui proiect.

ICGB este deţinut în proporţie de 50% de compania bulgară energetică de stat BEH, restul acţiunilor fiind deţinute de grupul elen DEPA şi firma italiană Edison.

În luna aprilie, Comisia Europeană a anunţat că intenţionează să investească 33 milioane de euro în interconectorul de gaze dintre Bulgaria şi Grecia. Acest proiect face parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructură care urmează să fie implementate în zece state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia şi România.

La finele anului 2016, a fost pusă în funcţiune prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre România şi Bulgaria. Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al României, iar 4,14 kilometri reprezintă traversarea subterană a fluviului Dunărea.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria interconector de gaze Rusia