x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria depune cererea de preaderare la moneda euro în această lună

Bulgaria depune cererea de preaderare la moneda euro în această lună

10 Apr 2020   •   15:09
Bulgaria depune cererea de preaderare la moneda euro în această lună

Bulgaria va depune până la sfârșitul acestei luni cererea de aderare la ERM-2, mecanismul ratelor de schimb, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, transmite Reuters.

Acesta a spus că va accelera pregătirile de aderare, după ce au discutat cu preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, şi cu mai mulți oficiali de rang înalt din Comisia Europeană..

"Criza coronavirusului ne-a arătat că cei care sunt în zona euro, sau în anticameră, vor avea la dispoziţie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt, vor trebui să contracteze datorii la dobânzi ridicate", a explicat premierul.

Bulgaria, alături de Croaţia şi România, încearcă să adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste. Cu un nivel redus al datoriei publice şi un buget echilibrat, Bulgaria îndeplineşte majoritatea criteriilor tehnice necesare pentru adoptarea monedei euro. Există însă îngrijorări cu privire la sistemul său financiar. Executivul de la Sofia au acceptat să adere simultan la uniunea bancară europeană şi la anticamera zonei euro, ERM-2.

Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

×
Subiecte în articol: bulgaria zona euro