x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria expulzează un diplomat rus, după o anchetă cu privire la activităţi de spionaj

Bulgaria expulzează un diplomat rus, după o anchetă cu privire la activităţi de spionaj

28 Oct 2019   •   21:10
Bulgaria expulzează un diplomat rus, după o anchetă cu privire la activităţi de spionaj
Sursa foto: sldesign78/Getty Images/iStockphoto

Bulgaria a cerut Rusiei să recheme în ţară un diplomat de la misiunea sa din Sofia, după ce procurorii l-au acuzat pe secretarul unu al ambasadei că ar fi implicat în activităţi de spionaj de peste un an în această ţară balcanică, informează luni Reuters.

Ministerul bulgar de Externe menţionează într-un comunicat că a avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Sofia, vineri, după ce a fost informat de către procurori şi serviciile de informaţii despre activităţile suspecte al diplomatului rus pe teritoriul Bulgariei, cerând rechemarea lui la Moscova până luni seara.

Agenţia de presă rusă TASS informează că procuratura din Bulgaria a anunţat luni că a deschis un dosar penal împotriva unui diplomat rus, acesta fiind acuzat de spionaj.

„Procuratura a deschis un dosar penal pentru infracţiune împotriva republicii faţă de un cetăţean străin care, din septembrie 2018, culege date cu scopul de a le transmite unui stat străin, aceste informaţii constituind secret de stat şi vizând interesele Bulgariei, UE şi NATO”, se menţionează în comunicatul procuraturii, citat de agenţia de presă rusă.

„El conspira în mod regulat cu rezidenţi bulgari, inclusiv cu responsabili având acces la informaţii clasificate provenind din Bulgaria, Uniunea Europeană şi NATO”, a apreciat parchetul, citat de AFP, precizând că este vorba de secretarul unu al ambasadei ruse, numit la post în septembrie 2018 şi care a efectuat activităţi de spionaj sub această acoperire diplomatică.

Întrucât angajatul Ambasadei Rusiei la Sofia beneficiază de imunitate diplomatică, ancheta în cazul său a fost suspendată, conform aceleiaşi agenţii de presă.

Ministerul bulgar de Externe a indicat că, după o discuţie avută vineri cu ambasadorul Rusiei la Sofia, diplomatul respectiv a părăsit deja teritoriul Bulgariei.

„Partea bulgară şi-a exprimat dorinţa ca angajatul ambasadei să fie rechemat (în Rusia) până la sfârşitul zilei de luni. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Bulgariei, persoana în cauză a părăsit deja teritoriul Bulgariei”, se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei de la Sofia, citat de TASS.

Ministerul rus de Externe nu a făcut nicio declaraţie deocamdată. Nici ambasada rusă la Sofia nu a făcut vreun comentariu în acest caz, conform agenţiilor de presă citate.

În timp ce a menţinut până acum relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, această ţară balcanică membră a NATO şi UE a inculpat pentru spionaj, în septembrie, pe unul dintre foştii săi deputaţi din Partidul Socialist Bulgar (PSB). Justiţia îl suspectează că a lucrat pentru un fost membru al serviciilor de informaţii ruse, dar şi pentru oligarhul rus Konstantin Malofeev, considerat un apropiat al Kremlinului într-o notă recentă a think tank-ului „Carnegie Council”.

Miliardarul Malofeev figurează, între altele, pe lista cu sancţiuni europene, Bruxellesul considerându-l drept un finanţator al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

În 2014, Malofeev a orchestrat la Viena, în Austria, o întâlnire între mai mulţi aleşi ai extremei drepte europene şi personalităţi din Rusia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: spionaj Rusia bulgaria