x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria: Parlamentul aprobă a doua oară noua lege anticorupţie

Bulgaria: Parlamentul aprobă a doua oară noua lege anticorupţie

12 Ian 2018   •   18:32
Bulgaria: Parlamentul aprobă a doua oară noua lege anticorupţie

Adunarea Naţională bulgară (parlamentul ţării) a votat vineri, pentru a doua oară, legea privind combaterea corupţiei şi confiscarea averilor dobândite ilegal, după ce preşedintele Rumen Radev respinsese prin veto acest text.

 

Legea anticorupţie, cerută de mai mult timp de Comisia Europeană, a fost adoptată fără nicio modificare, în favoarea ei pronunţându-se 146 de deputaţi, iar împotrivă 76.

Grupul parlamentar socialist a fost singurul care a sprijinit veto-ul preşedintelui Radev, votând împotriva legii. La 2 ianuarie, preşedintele Rumen Radev a refuzat să promulge noua lege anticorupţie, trimiţând-o spre reexaminare în parlament.

Şeful statului a argumentat că legea nu răspunde obiectivului pe care şi-l propune, şi anume combatarea eficientă a corupţiei, şi deviază de la principiile fundamentale din Constituţie şi din tratatele internaţionale la care Bulgaria este parte.

Conform noii legi, o instituţie unică va înlocui mai multe organe existente care nu au obţinut rezultate concrete. Şeful noii instituţii va fi numit de parlament şi nu de către preşedinte. Potrivit Transparency International, Bulgaria este ţara unde nivelul perceput al corupţiei este cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

De la aderarea la UE în 2007, Bulgaria, alături de România, face obiectul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Comisia Europeană pentru monitorizarea progreselor înregistrate în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.

Vineri, la Sofia a avut loc lansarea oficială a preşedinţiei semestriale bulgare a Consiliului Uniunii Europene, în prezenţa şefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria lege anticoruptie