x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria, pe panta extremismului. Mii de participanţi la un miting împotriva imigranţilor, la Sofia

Bulgaria, pe panta extremismului. Mii de participanţi la un miting împotriva imigranţilor, la Sofia

04 Noi 2013   •   09:12
Bulgaria, pe panta extremismului. Mii de participanţi la un miting împotriva imigranţilor, la Sofia

Mii de bulgari au ieşit duminică în stradă pentru a manifesta împotriva imigranţilor, după ce o tânără a fost înjunghiată în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică la Sofia de către un imigrant, cel mai probabil de origine nord-africană, informează novinite.com.

Tânăra se află în prezent în spital, în stare gravă, mediciii neputând afirma că va supravieţui. Atacul asupra tinerei a avut în magazinul unde lucra aceasta.
Organizatori: VMRO

Manifestaţia a fost organizată de partidul naţionalist VMRO, care afirmă că victima în vârstă de 20 de ani făcea parte dintre susţinătorii săi. Potrivit VMRO, incidentul violent din noaptea de sâmbătă spre duminică a fost o dovadă a tensiunilor dintre imigranţii de diferite origini şi bulgari.

“Bulgaria pentru bulgari!”

Manifestanţii s-au adunat la Palatul Naţional al Culturii în jurul orei locale 13:00 şi au continuat protestul de-a lungul bulevardului Vitoşa, scandând sloganuri naţionaliste precum “Bulgaria pentru bulgari, afară cu refugiaţii”, notează sursa citată.

“Graniţele Bulgariei trebuie închise. Asta înseamnă că solicitanţii de azil trebuie să intre în ţară doar pe la puncte de control oficiale”, a declarat vicepreşedintele VMRO, Angel Djambazki.

Extremiştii avertizează că organizează unităţi de auto-apărare

Mai mult decât atât, partidul naţionalist VMRO a avertizat autorităţile statului că va începe să îşi organizeze propriile unităţi de auto-apărare, dacă nu se vor implementa măsuri stricte de control în privinţa intrării străinilor pe teritoriul Bulgariei. “Le mai acordăm autorităţilor un termen-limită de o săptămână pentru a restabili ordinea la Sofia, pentru a repatria imigranţii care au la activ acţiuni ilegale şi pentru a declara oficial numărul de refugiaţi care vor fi acceptaţi în Bulgaria”, se arată în declaraţia oficială citită în cadrul manifestaţiei. “După expirarea acestui termen, intenţionăm să ne apărăm vieţile, proprietăţile şi sănătatea, ca şi pe cele ale apropiaţilor noştri, în orice fel acest lucru va fi posibil”, a avertizat VMRO.
Protest în paralel

Într-un alt protest, circa 150 de susţinători ai partidului naţionalist Ataka s-au adunat în faţa Ministerului Afacerilor Interne şi au mărşăluit către principala moschee din capitala bulgară, Bania Bashi.

Refugiati sirieni


Bulgaria se confruntă cu o serioasă problemă imigraţionistă dinspre Siria. Aproximativ 200 de refugiaţi sirieni traversează zilnic frontiera cu Turcia.

Corespondentul la Sofia al Radio România Actualităţi afirmă că, pentru cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cei aproximativ 7.500 de oameni, dintre care 80% nu posedă documente de identitate, au devenit o problemă naţională. În centrele de refugiaţi arhipline, între 6 şi 10 persoane sunt cazate în camere de 15-20 de metri pătraţi.

Intenţia de a fi transformate clădiri nefolosite ale Armatei în centre noi a provocat proteste. Protestatarii bulgari doresc închiderea frontierei cu Turcia şi redirecţionarea refugiaţilor spre alte ţări europene.

Cer expulzarea în Turcia a imigranţilor

Ultranaţionaliştii din “Ataka” au cerut expulzarea refugiaţilor în Turcia, explică sursa citată.

Este nevoie de peste 20 de milioane de euro pentru cazarea celor nou-veniţi. Alte 20 sunt necesare pentru construcţia unei împrejmuiri de sârmă înaltă 3 metri şi lungă aproximativ 30 de kilometri în partea de vest a frontierei cu Turcia. Prin ea se urmăreşte redirecţionarea refugiaţilor spre o zonă în care va fi posibilă interceptarea lor pe o distanţă de 2-3 kilometri în interiorul teritoriului turc.

Bulgaria dispune de numai 1.000 de poliţişti la frontiera cu Turcia şi a cerut ţărilor europene ajutor sub formă de oameni şi echipamente. Pînă acum au răspuns pozitiv Slovacia, Ungaria şi Austria. Este aşteptat ajutorul financiar din partea Uniunii.


×
Subiecte în articol: imigranti sofia bulgaria miting