x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria reia licitaţia pentru construcţia unui gazoduct de 1,4 miliarde de euro

Bulgaria reia licitaţia pentru construcţia unui gazoduct de 1,4 miliarde de euro

28 Feb 2019   •   13:53
Bulgaria reia licitaţia pentru construcţia unui gazoduct de 1,4 miliarde de euro

Compania Bulgartransgaz a anunţat joi că a reluat licitaţia pentru construcţia unui gazoduct în valoare de 1,4 miliarde euro, o conductă care este aşteptată să transporte în principal gaze naturale ruseşti de la graniţa Bulgariei cu Turcia până la cea cu Serbia, transmite Reuters.
Bulgartransgaz, operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, a precizat că aşteaptă oferte de la firmele interesate până la data de 6 martie.
Această licitaţie a fost suspendată la începutul acestei luni la solicitarea unei companii din Bulgaria, care între timp s-a retras din cursă.
Miercuri, producătorul rus de ţevi pentru industria de petrol şi gaze TMK şi-a manifestat interesul de a participa la licitaţia pentru construcţia acestui gazoduct cu o lungime de 484 de kilometri, în condiţiile în care autorităţile de la Sofia vor să îşi asigure o conexiune cu gazoductul TurkStream promovat de Rusia.
Conducta TurkStream, construită în prezent între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.
Bulgaria consideră că cea de-a doua linie a TurkStream, care va pleca din Turcia şi va ajunge până în Serbia, se potriveşte cu planul său de a pune la punct un hub regional de gaze naturale cu ramificaţii până în Europa Centrală.
Grupul rus Gazprom trebuie să aleagă una din cele două posibile rute pentru cea de a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Până acum gigantul rus nu a anunţat în mod oficial dacă a selectat vreuna dintre cele două rute.
Săptămâna viitoare, premierul rus Dmitri Medvedev urmează să viziteze Bulgaria, ocazie cu care va discuta şi semna mai multe documente, inclusiv în domeniul energiei, a anunţat recent Guvernul de la Moscova fără a oferi alte detalii. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria gazoduct