x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria vrea ajunga in anticamera zonei euro până în luna iulie

Bulgaria vrea ajunga in anticamera zonei euro până în luna iulie

11 Ian 2018   •   15:35
Bulgaria vrea ajunga in anticamera zonei euro până în luna iulie

Bulgaria, ţară care în prezent deţine preşedinţia rotativă a UE, speră să demareze în prima jumătate a acestui an procedura care să îi permită aderarea la zona euro, a anunţat joi ministrul bulgar de Finanţe, Vladislav Goranov.

 

Goranov a dezvăluit că Bulgaria va cere statelor din zona euro să îşi exprime obiecţiile faţă de o eventuală aderare a sa la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) până la mijlocul anului. "Discutăm în mod intens cu BCE şi cu statele membre. Strategia noastră este că vrem să obţinem asigurări din partea lor că vor privi pozitiv cererea noastră", a declarat Goranov la ceremonia care a inaugurat preluarea de către Bulgaria a preşedinţiei rotative a UE.

"Cel mai probabil vom depune o cerere la BCE în primul semestru. Există discuţii intense la nivel de Guvern, Banca Naţională a Bulgariei şi BCE. Trebuie mai întâi să obţinem un răspuns de la BCE", a precizat Goranov, subliniind că Bulgaria îndeplineşte criteriile formale şi nu prezintă niciun risc pentru zona euro.

"Bulgaria are o monedă stabilă, o creştere de 4%, o rată a şomajului scăzută. Suntem gata să intrăm în anticamera euro", a apreciat la rândul său premierul bulgar Boiko Borissov. Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Cea mai săracă ţară membră a UE, Bulgaria urmează de mai mulţi ani un regim de austeritate, denumit Consiliul monetar, în conformitate cu care moneda naţională (leva) a fost legată mai întâi de marca germană şi ulterior de euro la un curs de schimb fix. Acest sistem a permis ţării vecine să menţină indicatori macroeconomici stabili şi printre cele mai mici datorii publice (26,8% din PIB) din Europa.

Cu toate acestea, Bulgaria, alături de România, face obiectul unei supravegheri stricte din partea Bruxelles-ului, care consideră insuficiente progresele în lupta împotriva corupţiei. AGERPRES

×
Subiecte în articol: bulgaria zona euro aderare