x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii fac coada la vraci si vrajitoare

Bulgarii fac coada la vraci si vrajitoare

24 Mar 2004   •   00:00

Ghicitorii si vracii traiesc pe picior mare in Bulgaria. Peste jumatate dintre bulgari sunt superstitiosi, 60% se tem de deochi si 50% cred in magie, arata un sondaj realizat de Gallup si publicat de revista „Jenata Dnes".

PISICA NEAGRA. Potrivit AFP, un bulgar din trei crede in horoscop, sustine ca „13" este un numar aparte si ca o oglinda sparta aduce ghinion. Un bulgar din cinci se fereste de pisicile negre, dar nu si de sedintele de spiritism, unde stie ca poate intra in contact cu spiritele celor morti.

EXPLICATII. Marcela Abraseva, coordonatoarea sondajului, este de parere ca rezultatele studiului sunt tipice unei societati in tranzitie: „Majoritatea oamenilor acestora traiesc in incertitudine". In absenta psihanalistilor, „lumea merge la vrajitoare, la vraci, in loc sa actioneze rational pentru a-si rezolva problemele, mai degraba se transforma in victime ale sortii crude", a explicat Abraseva. Preotii au insa alte pareri. „Dupa ce comunistii au impus atata vreme ateismul, bulgarii s-au lasat si insa se lasa manipulati de cei a caror energie vine de la diavol", sustine parintele Stefan din Sofia.

MAGICIENII. De partea cealalta, doi fosti ingineri, Dimitrina si Ivan Iliev, deveniti ghicitori si tamaduitori isi apara cauza: „Raspundem unei nevoi sociale. Oameni din toate categoriile sociale vin la noi". Masaje terapeutice, infuzii din plante medicinale, dezlegari de magie neagra sunt puse la dipozitie de familia Iliev si multi altii care nu au oricum de pierdut nimic. Numerosi bulgari le trec pragul.
LAVINIA TUDORAN

×
Subiecte în articol: externe