x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii şi-au găsit originile în Pamir

Bulgarii şi-au găsit originile în Pamir

de Mihaela Matachita    |    11 Iun 2010   •   00:00

Testele ADN au demonstrat că genele bulgarilor sunt foarte apropiate de cele ale populaţiilor din zona Podişului Pamir, potrivit concluziilor expediţiei ştiinţifice Tangra, după cum a relatat novinite.com.



Exploratorii au colectat eşantioane genetice de la locuitori din Afganistan şi Tadjikistan, iar analizele ADN au dovedit că poporul migrator al bulgarilor a ajuns în Europa venind din Pamir, nu din vestul Siberiei, cum se credea până acum. Potrivit lui Slavian Stoilov, membru al expediţiei, prezentele rezultate duc la respingerea a trei teorii principale pe care cetăţenii acestei ţări balcanice le-au învăţat la şcoală: că bulgarii sunt foarte diverşi genetic, că provin din vestul Siberiei şi că sunt foarte apropiaţi de slavi. Experţii, membri ai expediţiei, mai subliniază că teoria originii hunice a bulgarilor din Siberia şi Altai a fost adoptată de istoria oficială numai pe baza unor ipoteze. Totuşi, ei adaugă faptul că testele AND din Pamir sunt într-o fază incipientă, fiind necesare mai multe studii pe scară largă.

Următoarea expediţie va fi în Iran, arată în încheiere novinite.com.  Amintim că la baza formării poporului bulgar de astăzi se află un substrat tracic, cucerit de romani şi slavizat ulterior ca urmare a năvălirilor migratorilor slavi şi bulgari.

×
Subiecte în articol: externe