x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursa de valori din Arabia Saudită a urcat în top 10 mondial

Bursa de valori din Arabia Saudită a urcat în top 10 mondial

11 Dec 2019   •   15:28
Bursa de valori din Arabia Saudită a urcat în top 10 mondial
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Bursa de valori de la Riad, deja cea mai mare din lumea arabă, a urcat în clasamentul celor mai mari zece burse din lume după valoarea companiilor listate, graţie oferte publice iniţiale a grupului petrolier Aramco, ce a devenit cel mai mare IPO realizat vreodată la nivel mondial.

La câteva minute de la debutul tranzacţionării titlurilor Aramco la bursa Tadawul de la Riad, valoarea indicelui de referinţă s-a majorat de patru ori, pentru a ajunge la 2.380 de miliarde de dolari. Astfel, bursa saudită a devenit a noua cea mai importantă bursă din lume, devansând bursa de la Toronto (Canada).

Cotaţia acţiunilor Aramco a înregistrat o creştere cu 10%, maximul autorizat pentru o zi, la câteva secunde de la debutul tranzacţiilor. În aceste condiţii, valoarea de piaţă a companiei Aramco a ajuns la aproximativ 1.880 de miliarde de dolari, cu mult peste valoarea de 1.200 de miliarde de dolari a grupului american Apple sau cea a Microsoft (1.140 milliarde dolari) ori Alibaba (1.051 milliarde dolari). Ziua de joi ar putea da un nou impuls capitalizării bursei saudite dacă titlurile Aramco îşi vor continua creşterea.

Săptămâna trecută, Aramco a anunţat că a reuşit să strângă 25,6 miliarde de dolari cu prilejul ofertei sale publice iniţiale (IPO), care a devenit cea mai mare operaţiune de acest fel derulată vreodată în lume. Precedentul record în materie de IPO a fost stabilit de grupul chinez de comerţ electronic Alibaba, care, în anul 2014, a strâns 25 de miliarde de dolari.

Înfiinţată în 1985, bursa Tadawul, la care în prezent sunt listate 199 de companii, a fost ridicată în luna iunie 2018 la rangul de piaţa emergentă pentru societatea americană de servicii financiare MSCI. Anterior, FTSE Russell, filiala specializată în indice de piaţă a London Stock Exchange, a anunţat că bursa saudită a fost inclusă în rândul pieţelor emergente.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bursa