x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush, incoltit de rivalul democrat

Bush, incoltit de rivalul democrat

28 Iul 2004   •   00:00

EXTERNE

La Boston se lanseaza cu mare fast candidatura lui John Kerry, din partea Partidului Democrat pentru Casa Alba.
ANA ILIE

Nici nu isi imagina presedintele american, George W. Bush, cat de multa bataie de cap ii vor da democratii in lupta pentru prezidentiale. Acum e oficial: vin vremuri grele pentru liderul de la Casa Alba. Bush a asistat luni la un atac virulent lansat impotriva sa la Conventia nationala a Partidului Democrat, unde senatorul John Kerry va fi numit oficial candidat in alegerile prezidentiale. Democratii, de la elita pana la simpatizanti, s-au reunit la Boston, in mijlocul unui aparat de securitate care a costat nici mai mult nici mai putin de 50 de milioane de dolari.

HAI LA LUPTA. Desi strategii cred ca o tirada directa la adresa actualului ocupant al Casei Albe ar putea indeparta electoratul, nici unul din vorbitorii cu greutate nu s-a conformat si a purces cu placere la atacul la baioneta. Cuvantarile aprinse ale unora precum fostul presedinte Jimmy Carter si fostul vice-presedinte Al Gore au culminat cu discursurile cuplului Bill si Hillary Clinton, intr-o forma de zile mari. In binecunoscutul stil electrizant, Clinton l-a luat peste picior pe Bush, dar si politicile economice de pe urma carora profita numai bogatii Americii si politica externa care a indepartat SUA de aliatii sai. "Intr-un moment in care incercam sa-i convingem pe ceilalti sa renunte la armele biologice si chimice, noi dezvoltam arme nucleare pe care sa le putem folosi inaintea tuturor", a amintit Clinton in uralele multimii.

SOTIA, BAT-O VINA! Discursul lui Clinton a fost precedat de cel al sotiei sale, Hillary. "Recunosc un lider adevarat atunci cand il vad", a spus ea referindu-se la Kerry, pe care l-a numit "un barbat serios pentru o slujba serioasa". Un barbat serios, cu o sotie care spune verde in fata ce are de spus, chiar in plina campanie electorala. Cu doar o zi inainte, Teresa Heinz Kerry s-a rastit la un reporter ceva mai insistent si i-a spus sa "isi tina gura". Cu acelasi aplomb, Teresa marturisise presei, pe vremea cand era o republicana convinsa, ca partidul democrat este "in putrefactie" si ca Ted Kennedy, acum un aliat important al sotului sau, este "un nenorocit".

ACUZATOR

"George Bush, care vorbeste de putere, a facut din America o tara mai slaba" - John Kerry

DESEMNARE CU ENERGII NEGATIVE

Senatorul John Kerry ajunge abia asta-seara la Boston, cand va fi lansat drept candidatul oficial al democratilor la presedintia SUA. Kerry, un necunoscut cand si-a inceput campania, a surprins pe analistii si gazetarii americani cu turneele facute, aparitiile pline de energie si zecile de milioane de dolari stranse in periplul electoral. Democratul a reusit sa ajunga la aproape jumatate din optiunile de vot ale americanilor, distanta dintre el si Bush fiind mica.

Criticile democratilor l-au gasit pe Bush in campanie de imagine la ranch-ul sau din Texas, in compania unui reporter. Atins probabil de energiile negative emise la Boston, Bush a reusit sa cada, din nou, de pe bicicleta sa super-performanta. Colac peste pupaza, un grup de lesbiene, indignate ca nu se legalizeaza casatoriile intre homosexuali, i-au dedicat si un cantecel: "Am luat foc, nu mai suportam/ Tu zici sa ne calmam, noi zicem sa iti dai demisia".

IRONIC

"Dupa parerea mea, John Kerry este doar un senator din statul Massachusetts" - George W. Bush
×
Subiecte în articol: externe bush kerry