x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush şi-a ironizat “urmaşii” la Casa Albă

Bush şi-a ironizat “urmaşii” la Casa Albă

de Sînziana Stancu    |    29 Apr 2008   •   00:00

La dineul anual oferit de preşedintele american corespondenţilor de presă de la Casa Albă (WHCA), şeful statului i-a ironizat pe candidaţii la fotoliul său, pe care îl va părăsi la anul.

La dineul anual oferit de preşedintele american corespondenţilor de presă de la Casa Albă (WHCA), şeful statului i-a ironizat pe candidaţii la fotoliul său, pe care îl va părăsi la anul.

Pe George Bush l-a uimit absenţa aspiranţilor din ambele tabere – şi cea republicană, şi cea democrată - la fotoliul prezidenţial, de la unul dintre cele mai importante dineuri oferite şeful statului. A profitat de ocazie ca să-i ia puţin peste picior. Şi, spre deliciul cremei americane venite la Casa Albă, Bush şi-a dat drumul la gură, făcînd aluzie şi punînd absenţa lor pe seama polemicilor care îi macină în întrecerea electorală.

ABANDONAT. “Senatorul McCain nu este aici”, a spus el, referinduse la candidatul pentru învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă. “Fără îndoială, a vrut să se distanţeze puţin de mine. De fapt, nu e singurul. Şi Jenna m-a părăsit”, a continuat el, referindu-se la una dintre gemenele lui, care va pleca de lîngă părinţii ei la începutul lunii viitoare, cînd se va căsători. După aceea, Bush s-a luat de candidaţii democraţi, Hillary Clinton şi Barack Obama. “Hillary Clinton nu poate intra în clădire de teama tirurilor lunetiştilor”, a spus Bush, făcînd aluzie la minciuna spusă de fosta “Primă Doamnă” a Americii, în timpul campaniei electorale, că ar fi aterizat în Bosnia, în 1996, sub tirurile lunetiştilor. Cît despre contracandidatul lui Hillary, Barack Obama, Bush a bănuit că el “ar fi la biserică”, făcînd astfel aluzie la reproşurile ce i s-au făcut senatorului de Illinois, referitoare le legătura lui cu fostul său pastor, Jeremiah Wright, din Chicago, care denunţa în predicile sale aşa-zisul “terorism”, precum şi rasismul, în comentarii negative la adresa Statelor Unite.

PREMIU. Spre finalul dineului, cînd au fost prezentate videoclipuri cu activităţile lui zilnice la Casa Albă, Bush a recunoscut că este “puţin nostalgic”. A încheiat dineul postîndu-se în faţa orchestrei Marinei Americane, care s-a produs sub bagheta lui de dirijor, de data aceasta, cu o serie de marşuri patriotice. Apoi, a venit rîndul lui Craig Ferguson, gazda unui spectacol al televiziunii CBS, care este de origine scoţiană şi a primit cetăţenia americană în luna februarie. Ferguson l-a întrebat pe Bush ce va face după ce nu va mai fi preşedinte, încercînd şi el să-l ia peste picior, prilej cu care i-a sugerat să-şi caute “o slujbă în care să aibă mai multe concedii”. Ferguson a făcut astfel aluzie la vacanţele prelungite ale preşedintelui, ce au devenit un obicei pentru el, în timpul celor două mandate succesive. Bush i-a răspuns însă cu umor : "Este ultimul meu dineu cu jurnaliştii de la Casa Albă. Nu sunt sigur ce voi face după aceea. După ce şi-a încheiat mandatul, vicepreşedintele Al Gore a obţinut un Oscar şi un premiu Nobel. Cine ştie, poate voi câştiga şi eu un premiu, la loto, de pildă ...”

×
Subiecte în articol: externe casa bush casa alba