x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush, tocat marunt de presa european

Bush, tocat marunt de presa european

05 Noi 2004   •   00:00

ALEGERILE DIN SUA - Ziarele de pe "batranul continent" au pareri diferite

Dupa ce s-a decis ca presedintele republican George W. Bush ramane la Casa Alba inca patru ani, presa europeana a avut pareri impartite.
ANCA ALDEA

Click pentru a mari imaginea
ALEGERILE DIN SUA - Ziarele de pe "batranul continent" au pareri diferite
Aliatii europeni ai presedintelui Bush l-au felicitat pentru reusita in alegeri. Prietenii sai din "noua Europa" l-au indemnat sa faca un pas inainte in restabilirea unitatii euro-atlantice, puternic zguduita din cauza razboiului din Irak si a diferentelor de opinie dintre "vechea Europa" si tarile din Estul fost comunist.

"PROSTI" SI "DEPRESIVI". Nu aceeasi atitudine concilianta a avut-o presa de pe continent. In Marea Britanie, de unde premierul Tony Blair i-a transmis, printre primii, felicitarile de rigoare presedintelui Bush, cotidianul de stanga Daily Mirror se intreaba retoric, pe prima pagina: "Cum pot fi 59.054.087 de oameni atat de prosti?". Ziarul face referire la numarul-record al americanilor care l-au votat pe Bush si, implicit, la faptul ca pentru prima data in 16 ani un presedinte reuseste sa fie reales in functie prin vot popular. The Guardian, un ziar tot de stanga, nuanteaza victoria lui Bush intr-o insiruire a cauzelor care vor conduce la o depresie colectiva in Marea Britanie.

Cel mai vandut cotidian din Anglia, The Sun (de dreapta), lauda reusita lui Bush: "Lumea a devenit mai sigura o data cu intoarcerea lui Bush la Casa Alba". In tabara opusa, cotidianul Independent pune calificativul "Inca patru ani" langa un montaj de fotografii cu prizonierii luati de americani si cu conductele de petrol din Irak. In Franta, ziarul L’Humanite titreaza sec: "Vremuri grele pentru lume". Cotidianul El Pais din Spania transeaza la sange: "Pentru europeni, Bush este tipul care apartine unei biserici ciudate, este adeptul razboiului si gata mereu sa-i ajute pe bogatasi". Cum poate un presedinte care este, in egala masura, Nero si Caligula, Hitler si Pol Pot, Stalin si Torquemada sa castige adeziunea unei bune parti a electoratului?", se intreaba cel mai bine vandut si mai influent cotidian din Spania, care incearca sa probeze ideea ca Statele Unite ar putea fi "o tara de cretini".
×
Subiecte în articol: externe bush