x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bustul lui Baba, donat de chinezi

Bustul lui Baba, donat de chinezi

18 Iun 2009   •   00:00

Aniversarea a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor între Romania şi China, a fost marcadă de o donaţie mai puţin obişnuită făcută de un sculptor chinez celebru Ministerului de Externe Român.



Sculptorul chinez Yuan Xikun a donat MAE un bust în bronz al artistului Corneliu Baba, în cadrul întâlnirii de marţi cu directorul general pentru diplomaţie publică, Oana Marinescu, se arată într-un comunicat de presă al ministerului român.

Artistul chinez, o personalitate de marcă a vieţii culturale chineze, se află pentru prima dată în România, iar cu ocazia donaţiei îşi împlineşte un vis din tinereţe, de a admira, în original, tablourile lui Nicolae Grigorescu şi ale lui Corneliu Baba şi de a vizita casele memoriale ale celor doi renumiţi pictori români, mai precizează comunicatul.

LEGAT IREMEDIABIL DE ROMÂNIA
Lui Yuan Xikun i se mai spune şi "artistul diplomat", datorită demersurilor sale constante de a întări relaţiile dintre China şi alte state. El s-a dedicat, încă de la sfârşitul anilor '70, realizării portretelor celor mai mari oameni politici şi de cultură ai lumii, iar dintre personalităţile vieţii culturale româneşti, artistul l-a întruchipat pe Corneliu Baba, motivându-şi alegerea prin profunda admiraţie, pe care i-o poartă artistului român, cu care împărtăşeşte aceeaşi viziune artistică şi aceeaşi sensibilitate. Nicolae Grigorescu şi Corneliu Baba, după afirmaţia sculptorului chinez, sunt cei care l-au legat iremediabil de România, menţionează comunicatul MAE român.

Bustul în bronz pe care Yuan Xikun l-a dedicat lui Corneliu Baba este realizat în două exemplare, primul aflându-se în propriul muzeu de artă din Beijing al artistului, iar al doilea fiind dăruit statului român, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi de prietenie dintre România şi RP Chineză.

×
Subiecte în articol: externe baba