x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cainii eroi

Cainii eroi

de Maria Toader    |    08 Dec 2005   •   00:00
Cainii eroi

Armata israeliana isi deplange atat militarii morti, cat si companionii canini ai acestora, care sunt ingropati cu onoruri pentru faptele lor de vitejie.

Diablo, Kojack, Leslie, Butch, Popsy, Max, Star sunt doar cativa din cei peste 60 de caini-soldati care au murit la datorie si se odihnesc in prezent intr-un cimitir militar, umbrit de ramurile arborilor de eucalipt. Toti au facut parte din unitatea militara secreta "Oketz" ("Sageata"). Ascunsa de ochii civililor o perioada destul de mare de timp, din cauza amintirilor neplacute lasate de torturile nazistilor care asmuteau cainii asupra evreilor din lagarele de concentrare, aceasta unitate militara auxiliara furnizeaza cei mai buni caini-soldati pentru armata israeliana.

EVALUARE. Cateii fac parte din rasa ciobanesc belgian si sunt adusi din Europa la varsta de un an si jumatate de dresorul si veterinarul unitatii. "Printr-un examen rapid imi dau seama pentru ce fel de misiune ar fi compatibili. Dupa sase luni de antrenament ii «marit» cu conducatorii lor", explica dresorul Oketz. Folositi in operatiunile de depistare a explozibililor sau in cele de salvare in zonele afectate de cutremure, soldatii necuvantatori au devenit in timp indispensabili pentru infanteristi, care rar mai pleaca in misiune fara un soldat Oketz si cainele acestuia. De altfel, "din 2002, cainii si insotitorii lor au reusit sa preintampine peste 200 de atacuri sinucigase in sectorul central al Israelului", subliniaza un ofiter din armata israeliana. Cainii devin companionii de arme ai soldatilor, iar moartea lor este vazuta ca un act de eroism. Cu onoruri militare si inconjurati de multe flori, acestia sunt ingropati intr-un cimitir militar. Vizitatorii sunt rugati sa paseasca respectuos printre morminte, caci in ele se odihnesc eroi.

×
Subiecte în articol: externe