x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Califatul 2.0 renaște sub ochii americanilor

Califatul 2.0 renaște sub ochii americanilor

de Şerban Mihăilă    |    19 Aug 2019   •   11:06
Califatul 2.0 renaște sub ochii americanilor

Rețeaua teroristă Stat Islamic (SI) își construiește un nou „califat”, din interiorul unei tabere de refugiați de pe teritoriul sirian, chiar sub nasul Occidentului, care nu are nicio intenție să oprească planurile radicalilor islamiști. Femeile din SI conduc aici o „poliție a moravurilor”, impun Șaria, legea islamică, și organizează execuții brutale. Cu doar nouă luni în urmă, Casa Albă anunța victoria totală asupra SI.

 

Stat Islamic a preluat controlul asupra unei imense tabere de refugiați din nord-estul Siriei, care numără peste 70.000 de persoane, dintre care 50.000 de copii, anunță publicația canadiană „National Post”, citând, sub protecția anonimatului, oficialități americane. Ziarul consideră că, atât Statele Unite, cât și Europa trebuie să rezolve urgent această problemă „ce ține de securitatea națională și de criza umanitară”, înainte de apariția unui nou așa-numit „califat” format de jihadiști. După căderea orașului Raqqa, considerat capitala de facto a SI, și capitularea celorlalte fortărețe controlate de radicalii islamiști pe teritoriul sirian, președintele american, Donald Trump, anunța anul trecut, în luna decembrie, că forțele coaliției conduse de SUA „au distrus califatul organizației teroriste, în proporție de 100%”. De atunci, zeci de mii de membri ai SI și familiile acestora au fost adunați în tabere împrejmuite cu sârmă ghimpată, supravegheate precar și în care condițiile de securitate sunt minime. Separat de taberele de refugiați, care adăpostesc în principal femei și copii, peste 2.000 de luptători SI au fost plasați într-o rețea de închisori improvizate. Întregul sistem este administrat de către Forțele Democratice Kurde din Siria (SDF), aliate cu SUA, care nu dispun însă de suficiente resurse umane și materiale și par depășite de situație. În Al-Hol, cea mai importantă dintre aceste tabere, SI exercită în momentul de față un control mult mai mare decât cele câteva gărzi SDF plasate acolo, iar influența jihadiștilor crește pe zi ce trece, susțin oficialități americane citate de publicația canadiană.

Rezervor pentru terorism

Femeile din SI au creat în Al-Hol o „poliție a moravurilor”, impun Șaria, legea islamică, și organizează chiar și execuții brutale, afirmă aceleași surse. Concomitent, SI recrutează activ din tabără adepți jihadiști, pe care îi folosește în diferite atacuri în alte părți ale Siriei. Totul se petrece sub nasul americanilor și, în cazul în care Al-Hol nu a devenit încă efectiv Califatul 2.0, atunci cu siguranță va deveni în curând, susține publicația.  Aproximativ 11.000 dintre cei 70.000 de oameni adunați în tabără provin din alte state decât Siria și Irak, cele două țări în care SI și-a stabilit inițial „califatul”. Cele mai multe dintre aceste state au refuzat să-și primească înapoi cetățenii, lăsându-i pe aceștia în condițiile mizere de viață din tabere, de unde pot fi recrutați cu ușurință de alte celule SI pentru noi acțiuni teroriste. Potrivit ONU, 65% dintre cei aflați în Al-Hol sunt copii cu vârste de sub 12 ani. „Dacă le permitem acestor copii să crească în Califatul 2.0 , atunci copiii noștri vor fi trimiși înapoi într-o bună zi să lupte cu ei”, scrie „National Post”. 

Al-Hol devine rapid un mini-califat. Tabăra este condusă de Stat Islamic chiar sub nasul nostru!

Lindsey Graham, senator republican din Carolina de Sud

×