x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Calvarul elen nu pare să se termine. Grecii au înregistrat deja un deficit bugetar de 1 miliard de euro pe 2013

Calvarul elen nu pare să se termine. Grecii au înregistrat deja un deficit bugetar de 1 miliard de euro pe 2013

29 Mar 2013   •   09:52
Calvarul elen nu pare să se termine. Grecii au înregistrat deja un deficit bugetar de 1 miliard de euro pe 2013
Sursa foto: John D. Carnessiotis

Bugetul Greciei pentru anul 2013 înregistrează deja un deficit de 1 miliard de euro, ceea ce, în opinia premierului Antonis Samaras, ar putea impune noi măsuri de austeritate, relatează vineri ziarul elen To Vima, citat de Rbc.

Samaras a făcut o declaraţie în acest sens, conform publicaţiei menţionate, în cadrul unei reuniuni ce a durat patru ore joi la Atena şi care a reunit celula de criză economică, înaintea misiunii 'troicii de creditori internaţionali'' formată din UE, BCE şi FMI.

După şedinţa maraton desfăşurată la sediul Ministerului de Finanţe, al cărui titular este Yannis Stournaras, premierul elen a subliniat că executivul ar trebui să prezinte propuneri până în 12 aprilie, când este prevăzută următoarea reuniune a Eurogrupului, la care se va discuta despre aprobarea noii tranşe de împrumut din pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia.

Estimările recente au scos la iveală o 'gaură' de 1 miliard de euro în bugetul pe anul 2013 al Greciei, fapt ce lasă deschisă posibilitatea ca 'troica să ceară noi măsuri de austeritate', a avertizat şeful guvernului de la Atena.

Reprezentanţii creditorilor sunt aşteptaţi în data de 4 aprilie în capitala Greciei. La 1 aprilie, ministrul elen de finanţe va începe seria consultărilor cu cele doua partide care susţin guvernul (PASOK şi Stânga Democratică /(DIMAR)/), iar ulterior şi premierul va purta discuţii cu liderii celor două formaţiuni.

În timpul vizitei 'troicăi' se va evalua dacă Greciei îi vor fi deblocate 'tranşele în suspensie' de 2,8 miliarde de euro (pe luna martie) şi 6 miliarde de euro pentru primul trimestru al acestui an. 'Obiectivul guvernului grec este de a obţine undă verde pentru deblocarea celor două tranşe de împrumut la reuniunea Eurogrupului din 12 aprilie în Irlanda, imediat după reuniunea Consiliului de administraţie al FMI', scrie ziarul elen.

×
Subiecte în articol: deficit bugetar grecia criza