x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a votat revocarea asigurărilor de sănătate Obamacare

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a votat revocarea asigurărilor de sănătate Obamacare

14 Ian 2017   •   15:30
Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a votat revocarea asigurărilor de sănătate Obamacare

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite a votat vineri o măsură prin care se declanşează revocarea sistemului de asigurări de sănătate cunoscut sub numele de Obamacare. Reuters precizează că în camera inferioară a legislativului controlat de Partidul Republican s-au înregistrat 227 de voturi pentru şi 198 împotriva măsurii prin care comisiilor de specialitate li se cere să redacteze legislaţia necesară până la termenul limită de 27 iunie. 

Senatul a adoptat o măsură similară joi, reaminteşte agenţia de presă citată. 

Obamacare este considerată cea mai importantă realizare a preşedinţiei lui Barack Obama. Republicanii au promis anularea sistemului extins de asigurări de sănătate, iar preşedintele ales, Donald Trump, a insistat şi el asupra acestui obiectiv în campania sa electorală. 

Obamacare - adoptată în urmă cu aproape şapte ani în ciuda opoziţiei Partidului Republican - a extins asigurările de sănătate asupra a circa 20 de milioane de americani care nu beneficiau anterior de astfel de posibilităţi. În paralel, au crescut primele de asigurare şi franşizele, iar unele companii mari de asigurări s-au retras din sistem. 

Rezoluţiile adoptate de Congres nu necesită aprobarea preşedintelui, fiind incluse în procesul de redactare a bugetului, explică Reuters. Legislaţia care abrogă efectiv Obamacare va trebui însă votată de ambele camere ale legislativului şi semnată de preşedinte. La momentul respectiv, la Casa Albă nu se va mai afla Obama, ci succesorul său, Trump, care a cerut Congresului să acţioneze rapid pentru înlocuirea legislaţiei susţinute de adversarii din Partidul Democrat. 

Într-o postare pe Twitter, în stilul deja consacrat, Trump a salutat vineri evoluţiile din Congres împotriva aşa-numitei legi a asistenţei medicale accesibile (Affordable Care Act), pe care a numit-o "Unaffordable", sugerând că, dimpotrivă, americanii nu îşi pot permite astfel de cheltuieli, scrie Agerpres.

×