x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Campania electorală din Germania amânată două zile datorită atentatelor din Spania

Campania electorală din Germania amânată două zile datorită atentatelor din Spania

18 Aug 2017   •   14:29
Campania electorală din Germania amânată două zile datorită atentatelor din Spania

Campania electorală pentru alegerile legislative din Germania a fost suspendată vineri şi sâmbătă în semn de omagiu faţă de victimele celor două atentate de joi din Spania, a anunţat vineri dimineaţă cancelarul Angela Merkel şi principalul său adversar Martin Schulz, relatează AFP şi DPA.

În aceste "ore de tristeţe", liderii principalelor partide au convenit să "renunţe la muzica zgomotoasă" din timpul mitingurilor electorale şi să "păstreze minute de reculegere", a declarat presei Angela Merkel, care va candida pentru un al patrulea mandat la 24 septembrie.

Cu toate acestea, nu se pune problema suspendării campaniei, o "sărbătoare a democraţiei şi, prin urmare, şi o sărbătoare a libertăţii noastre", pe care "teroriştii nu o înţeleg", a subliniat ea.

"Terorismul nu trebuie să ne învingă niciodată", nici să ne "îndepărteze de modul nostru de viaţă", a lansat cancelarul german.

Campania "va fi redusă", a declarat în cursul dimineţii rivalul său social-democrat, Martin Schulz, exprimând alături de cancelar o "voinţă comună de a nu lăsa loc pentru teroare".

Ministrul de interne german Thomas de Maiziere a dispus coborârea în bernă a drapelelor de pe clădirile oficiale, a indicat purtătorul său de cuvânt.

Partidul dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD) a calificat vineri atentatele din Catalonia, soldate cu 13 morţi şi 100 de răniţi, produsul "deschiderii frontierelor şi al politicii laxe de imigrare", tema sa preferată de campanie.

"Cultura de primire (Willkommenskultur) naivă ne compromite securitatea, ucide fiinţe umane şi pune sub semnul întrebării pacea noastră", a declarat unul din liderii partidului, Alice Weidel.

După ce un camion a intrat în plină viteză într-o mulţime de oameni la un târg de Crăciun din centrul Berlinului la 19 decembrie 2016, făcând 12 morţi, AfD a calificat aceste victime drept "morţii lui Merkel", amintind de decizia acesteia de a primi în toamna anului 2015 aproximativ 1 milion de migranţi provenind în principal din Siria şi Irak. AGERPRES

×
Subiecte în articol: campanie electorala amanta germania