x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Campanie pe Facebook pentru reforme in Arabia Saudită

Campanie pe Facebook pentru reforme in Arabia Saudită

de Marina Constantinoiu    |    08 Feb 2011   •   16:26

Un grup de saudiţi a lansat o campanie pe Facebook pentru implementarea de reforme politice, sociale şi economice în regat, cerând îndeosebi instaurarea unei monarhii constituţionale, relatează AFP.

Grupul, care avea marţi aproape 2.000 de membri, este intitulat ''Poporul vrea reforma regimului'', un ecou la principalul slogan al revoltei din Egipt, unde manifestanţii clamează ''Poporul vrea \ndep`rtarea regimului''.

Textul face apel la instaurarea unei ''monarhii constituţionale'' şi organizarea de alegeri legislative în regat.

Monarhie absolută, Arabia Saudită a organizat în 2005 primele alegeri municipale parţiale din istoria ţării, de la care femeile au fost excluse. În mai 2009, Guvernul saudit a prelungit cu doi ani mandatul consiliilor municipale, amânând astfel alegerile care trebuiau să aibă loc în acel an.

Grupul cere, de asemenea, ''respectarea drepturilor omului'' în regat şi ''recunoaşterea drepturilor femeilor''.

Femeile din Arabia Saudită n-au dreptul de a conduce şi nu pot să muncească, să se căsătorească şi nici să călătorească fără autorizaţie din partea unui membru masculin al familiei lor.

Grupul menţionat cere de asemenea ''un sistem juridic independent şi echitabil'', ''o repartizare echitabilă a bogăţiei'' în ţara care ocupă primul loc în lume la exportul de petrol, precum şi ''măsuri pentru soluţionarea problemei şomajului''.

×