x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cancelarul Angela Merkel critică alianţa conservatorilor cu extremiştii de dreapta

Cancelarul Angela Merkel critică alianţa conservatorilor cu extremiştii de dreapta

06 Feb 2020   •   13:19
Cancelarul Angela Merkel critică alianţa conservatorilor cu extremiştii de dreapta

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că miercuri, când premierul landului Thuringia a fost desemnat cu sprijinul Alianţei pentru Germania (AfD), de extremă dreaptă, a fost o zi neagră pentru democraţie, iar rezultatul trebuie anulat, transmite Reuters.


Aflată într-o vizită în Africa de Sud, lidera creştin-democrată a apreciat joi că evenimentul este "de neiertat".

Obţinând conducerea guvernului din Thuringia cu ajutorul AfD, Thomas Kemmerich - reprezentant al Partidului Liber Democrat (FDP, liberal) - a încălcat acordul tacit de necolaborare cu extrema dreaptă, respectat de principalele partide din Germania după al doilea război mondial, remarcă Reuters.

Agenţia dpa a consemnat şi reacţii ale unor personalităţi ale comunităţii evreieşti.

Reinhard Schramm, liderul comunităţii din landul Thuringia, a apreciat că alianţa cu AfD reprezintă "confirmarea celor mai mari temeri ale noastre".

Alianţa cu o formaţiune al cărei lider regional a fost acuzat pentru retorica nazistă a fost criticată şi de Christoph Heubner, vicepreşedinte executiv al Comitetului Internaţional Auschwitz, cu sediul la Berlin. "La o zi după catastrofa din Thuringia, ne reamintim prea bine ce aristocraţi nazişti ai tinerei republici federale şi-au găsit un cămin politic în FDP", a declarat el.

Kemmerich i-a luat locul unui reprezentant al stângii, menţionează dpa. Un purtător de cuvânt al FDP a declarat că noul premier a încercat după vot să ia legătura cu Schramm, însă nu a reuşit. AGERPRES

×
Subiecte în articol: angela merkel