x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cancelarul Austriei, criticat dur chiar în plenul Parlamentului European

Cancelarul Austriei, criticat dur chiar în plenul Parlamentului European

15 Ian 2019   •   15:43
Cancelarul Austriei, criticat dur chiar în plenul Parlamentului European

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz a fost criticat marţi în Parlamentul European pentru retragerea ţării sale din Pactul mondial al ONU cu privire la migraţii, în timpul preşedinţiei austriece a Uniunii Europene, transmite AFP.
"Nu am înţeles ce s-a întâmplat şi în continuare nu înţeleg", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, într-o intervenţie în PE privind bilanţul preşedinţiei austriece a UE, în a doua jumătate a lui 2018.
Luarea de poziţie a lui Juncker l-a surprins pe Kurz, dar şi pe alţi membri ai Partidului Popular European (PPE), familia politică a celor doi lideri, mai ales că preşedintele CE îşi începuse intervenţia salutând un "bilanţ impresionant".
Juncker a nuanţat apoi, evocând "o excepţie notabilă: semnalele negative emise de preşedinţia austriacă în ce priveşte Pactul ONU pentru migraţii", "unica slăbiciune" a preşedinţiei austriece a UE. El a recunoscut apoi că a fost criticat pentru această luare de poziţie, însă a adăugat că "aceia care cred că remarca respectivă nu-şi are locul în această dezbatere se înşală".
Şi reprezentanta grupului socialist Maria Joao Rodriguez a criticat "statele care nu s-au raliat Pactului privind migraţiile, în trena guvernului austriac". "Nu înţelegem această atitudine", a spus deputata portugheză. "Aţi insultat întreaga Uniune Europeană", a acuzat copreşedinta Verzilor, Ska Keller. "Aţi acoperit de ruşine Uniunea Europeană refuzând semnarea acestui document", a subliniat şi eurodeputatul grec din Stânga Unită Europeană, Dimitrios Papadimoulis. "Nu sunt singurul care gândeşte astfel. A spus-o şi Jean Claude Juncker, dar în termeni mai politicoşi, pentru că faceţi parte din aceeaşi familie", a menţionat acesta.
Cancelarul austriac a participat la negocierea Pactului, dar a adoptat o poziţie ostilă, refuzând să-l semneze, sub presiunea partidului de extremă dreapta FPOe, membru al coaliţiei guvernamentale.
"O majoritate din Austria este împotrivă", a insistat eurodeputatul austriac Harald Vlimskz, membru al FPOe, în intervenţia sa în numele grupului eurosceptic Europa libertăţii şi democraţiei directe (EFDD).
Cinci ţări au votat împotriva Pactului ONU privind migraţiile - SUA, Ungaria, Republica Cehă, Polonia şi Israel -, iar 12 s-au abţinut - între care Austria -, la ratificarea documentului în Adunarea generală a ONU.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: cancelarul austriei sebastian kurz