x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cand si cu cat va creste pretul petrolului

Cand si cu cat va creste pretul petrolului

de IncomeMagazine    |    18 Oct 2012   •   07:00
Cand si cu cat va creste pretul petrolului
Sursa foto: thinkstock
Oscilatiile de pe piata petrolului au impresionat anul acesta: din aprilie pana in iulie, petrolul marca Brent a pierdut 35 de dolari/baril, reusind insa sa recupereze 25 de dolari pana la inceputul lunii octombrie.


Ce anume determina aceasta miscare sinusoidala a pietei? Cea mai populara dintre explicatii vizeaza situatia politica din jurul Iranului. Dar pietele s-au obisnuit deja cu aceasta problema si iau in calcul riscul unui conflict, afirma analistii Econbrowser. Pe Intratrade se fac deja pariuri legate de eventualitatea unui atac aerian lansat asupra Iranului de SUA sau de Israel pana la miezul noptii de 31 decembrie 2012. Pana la inceputul lunii septembrie, aceasta probabilitate a fost estimata la 30%. Or, din aprilie, cand petrolul a intrat pe o panta puternic descendenta, pentru ca apoi sa se scumpeasca brusc, aceste prognoze nu s-au modificat.

Deloc convingatoare este si o alta explicatie a cresterii cotatiilor petroliere – stagnarea productiei mondiale de titei de la inceputul anului. In ultima instanta, cantitatea extrasa este cu 3,5 milioane de barili/zi mai mare decat nivelul inregistrat in perioada reducerii livrarilor pe fondul conflictului din Libia, in 2011.

Citeste AICI intreaga analiza


Citeste si
TOP 10 cele mai stresante joburi din Romania
Cum va arata viitoarea harta a lumii
Un virus necrutator ar putea distruge omenirea in 5 ani
SUA au creat cea mai distrugătoare armă din istoria omenirii

×
Subiecte în articol: petrol pret extractie