x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe In ce conditii vor folosi americanii arma nucleara

In ce conditii vor folosi americanii arma nucleara

03 Feb 2018   •   09:13
In ce conditii vor folosi americanii arma nucleara

Pentagonul a publicat noua doctrina nucleara a Statelor Unite, care expune conditiile utilizarii armei atomice. Conform documentului, armata america va recurge la acest arsenal strategic numai "in situatii exceptionale".

 

Este vorba de apararea intereselor vitale ale SUA si ale aliatilor lor. In categoria acestor situatii exceptionale intra inclusiv un atac nenuclear. In context, viceministrul american al apararii, Patrick Shanahan, a subliniat ca noua doctrina nucleara a tarii intareste regula deja existenta, conform careia Statele Unite pot lansa mari atacuri conventionale strategice daca securitatea tarii este amenintata.

Mentionand intentia administratiei Donald Trump de a duce mai departe amplul proces de modernizare a fortelor nucleare, inceput de presedintele Barack Obama pe fondul "dezvoltarii potentialului nuclear al Rusiei", autorii documentului noteaza ca "Moscova trebuie sa inteleaga faptul ca folosirea, fie ea si limitata, a armei atomice este inacceptabila"

Potrivit textului, Rusia crede ca poate ameninta cu armamenhtul sau nuclear, in speranta ca o astfel de atitudine ostila ar paraliza activitatea SUA si NATO, punand, astfel, capat conflictului in conditii avantajoase Moscovei. Prin urmare, largindu-si propriul potential nuclear, Statele Unite vor tine Rusia la respect, determinand-o sa renunte la planurile sale.

 

×