x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Candidatul învins în alegerile din Indonezia invocă „fraude masive”

Candidatul învins în alegerile din Indonezia invocă „fraude masive”

25 Mai 2019   •   12:00
Candidatul învins în alegerile din Indonezia invocă „fraude masive”

Fostul general Prabowo Subianto, candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Indonezia, a făcut apel vineri împotriva victoriei lui Joko Widodo, invocând "fraude masive", neconfirmate de organul indonezian de supraveghere electorală sau de observatorii independenţi, relatează AFP.

Această contestare a rezultatelor scrutinului prezidenţial a provocat în cursul săptămânii cele mai grave manifestaţii pe care le-a cunoscut Jakarta în ultimul deceniu, cu cel puţin şapte morţi şi sute de răniţi.

Prabowo Subianto, general în retragere, a fost în strânsă legătură cu regimul dictatorului Suharto care s-a prăbuşit în 1998. El a denunţat o fraudă masivă la alegerile prezidenţiale care au avut loc la 17 aprilie.

Vineri, echipa sa de jurişti a depus o cerere în anulare a rezultatelor anunţate de Curtea Constituţională a Indoneziei, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului. Curtea este aşteptată să anunţe o decizie pe această temă la sfârşitul lui iunie.

Fostul general Subianto a mai pierdut o bătălie similară în iunie 2014, an în care Joko Widodo l-a învins prima dată.

Rezultatele oficiale ale scrutinului din aprilie, publicate în această săptămână şi anunţând victoria celui din urmă, au provocat proteste din partea susţinătorilor lui Subianto, mai întâi paşnice, dar care au degenerat rapid.

Peste 400 de manifestanţi au fost arestaţi, iar situaţia s-a calmat cu începere de joi, potrivit poliţiei.

"Şapte protestatari şi-au pierdut viaţa şi nouă poliţişti au fost răniţi", a declarat joi purtătorul de cuvânt al poliţiei, Muhammad Iqbal.

Serviciile medicale din Jakarta au anunţat la rândul lor circa 900 de răniţi, notează AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: indonezia alegeri alegeri prezidentiale