x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Candidatul parasutist

Candidatul parasutist

26 Oct 2004   •   00:00

Viktor Fedorovici Ianukovici. 54 de ani. Premier din noiembrie 2002. Fost guvernator al Donetkului, estul Ucrainei. Prieten al magnatului ucrainean Rinat Ahmetov, patronul lui Lucescu la Sahtior Donetk. Acesta este, in cateva cuvinte, candidatul preferat de Leonid Kucima sa-i urmeze la presedintia Ucrainei.

LAVINIA TUDORAN

OMUL LUI KUCIMA. Candidatul puterii la alegerile prezidentiale de duminica este premierul Ianukovici
Peste sase zile, ucrainenii vor avea de ales intre Ianukovici si un alt Viktor, Iuscenko, omul opozitiei, si el fost premier. Diferenta dintre cei doi rivali - de numai un procent. Prin urmare, este greu de spus cine va avea de castigat. Mai ales ca, dincolo de cele cateva cuvinte de prezentare, se gasesc informatii edificatoare despre fiecare candidat in parte.

TRECUT GREU. Ianukovici este calificat a fi destept, lider regional puternic, rigid, cu acuzatii de mita si frauda in carca, putin cunoscut de populatia ucraineana. Inainte de a deveni premier, peste 60% din ucraineni nu auzisera de el. Are educatie aleasa, studii in Ucraina si America.

Tatal sau a fost miner, mama i-a murit cand el avea doar doi ani. A stat cativa ani intr-un orfelinat. A fost un baiat studios, a facut politehnica si a ajuns sa fie promovat si laudat pentru calitatile sale de manager. Totusi, ca guvernator al Donetkului a fost vazut mai degraba ca un conducator extrem de rigid.

De cand a ajuns in sfere inalte si-a dorit sa faca parte din anturajul lui Kucima. Chiar declara la un moment dat ca vrea sa stea de vorba cu presedintele ca si cum ar fi prieteni de-o viata. Ianukovici iubeste sporturi extreme, am putea spune, pentru un politician. Ii place la nebunie sa piloteze si sa sara cu parasuta. Alegerile de la 31 octombrie ii vor creste insa nivelul adrenalinei mult mai mult decat hobby-urile sale.

×
Subiecte în articol: externe