x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Capsula Soyuz, cu astronauţii ISS la bord, a aterizat cu bine

Capsula Soyuz, cu astronauţii ISS la bord, a aterizat cu bine

01 Iul 2012   •   11:21
Capsula Soyuz, cu astronauţii ISS la bord, a aterizat cu bine

O capsula Soyuz cu trei astronauti la bord - care au petrecut sase luni pe Statia Spatiala Internationala (ISS) - a aterizat cu bine in stepele din Kazahstan, informeaza Reuters.

Capsula, care i-a avut la bord pe rusul Oleg Kononenko, americanul Don Pettit si Andre Kuipers, de la Agentia Spatiala Europeana (ESA), a aterizat la ora 08.14 GMT.

Echipajul a parasit ISS dupa 183 de zile petrecute pe orbita, timp in care si-au prezentat frecvent impresiile pe blog, dar si pe Twitter.

La sfarsitul lunii mai, echipajul a desprins de ISS capsula Dragon - primul vehicul spatial al unei companii private care a reusit sa ajunga pe statie -, parte a unei misiuni de testare a acesteia. In aceasta prima misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon, fara echipaj uman la bord, a livrat la bordul ISS 521 de kilograme de provizii - inclusiv alimente si material pentru laboratoarele stiintifice - si a readus pe Terra echipamente si diverse experimente stiintifice cu o greutate de 660 de kilograme.

Pe ISS au mai ramas, in prezent, astronautii rusi Ghenadi Padalka si Serghei Revin si americanul Joe Acaba.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

×