x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cardinal trimis după gratii pentru pedofilie

Cardinal trimis după gratii pentru pedofilie

de Şerban Mihăilă    |    14 Mar 2019   •   11:50
Cardinal trimis după gratii pentru pedofilie

Cel mai înalt reprezentant al Bisericii Catolice găsit vinovat de agresiune sexuală asupra unui minor a fost condamnat ieri la șase ani de închisoare pentru molestarea a doi băieți de cor, într-o catedrală australiană. Fapta abominabilă comisă de cardinalul australian George Pell, fost ministru de Finanțe al Papei Francisc și fost „număr trei” la Vatican, a dezvăluit o „aroganță uluitoare” și un comportament „nerușinat”, a spus judecătorul, după anunțarea verdictului.

Cardinalul, în vârstă de 77 de ani, fusese găsit vinovat încă din decembrie anul trecut, atât pentru contact sexual cu penetrare, cât și pentru alte patru capete de acuzare, de atentat la pudoare asupra a doi minori care, în 1996, atunci când au fost comise faptele, aveau 13 ani. Agresiunile sexuale s-au produs chiar în Catedrala Sfântul Patrick din Melbourne, după o slujbă de duminică și la numai câteva luni după ce Pell devenise arhiepiscop de Melbourne. Cardinalul, care își susține nevinovăția și a făcut recurs, risca până la 50 de ani de pușcărie, însă nu va putea fi eliberat mai devreme de trei ani și opt luni. De altfel, o serie de organizații pentru apărarea drepturilor victimelor s-au arătat nemulțumite de o sentință atât de „blândă”, însă judecătorul a invocat vârsta înaintată a condamnatului. „După opinia mea, conduita dumneavoastră a fost de o aroganță uluitoare”, a declarat judecătorul australian Peter Kidd în argumentarea sentinței, scrie AP. Judecătorul a mai spus că Pell a abuzat de poziția sa și nu a arătat niciun regret față de crimele comise. Kidd a calificat agresiunile sexuale provocate de cardinal drept grave, degradante și umilitoare pentru victime. Cu toate acestea, judecătorul a precizat că l-a condamnat pe George Pell pentru faptele sale și nu pentru păcatele Bisericii Catolice. „După cum am cerut și juriului care v-a găsit vinovat în acest proces, nu trebuie să fiți un țap ispășitor pentru vreun eșec sau vreo percepție de eșec în privința Bisericii Catolice”, a afirmat Kidd, făcând aluzie la valul de scandaluri de pedofilie care au zguduit Vaticanul. După secole de impunitate, o serie de cardinali se confruntă însă astăzi cu Justiția, atât la Vatican, cât și în țările lor, fiind acuzați fie pentru agresiuni sexuale, fie pentru tăinuirea unor fapte ale altor presupuși agresori.

Fără regrete

Potrivit AP, George Pell a asistat impasibil la argumentarea sentinței și nu a schițat niciun gest. În 2016, în timp ce se afla la Roma, el a calificat acuzațiile care i-au fost aduse drept „o grămadă de minciuni” și de „neadevăruri lipsite de sens”. Verdictul de vinovăție fusese pronunțat în decembrie 2018, însă, din cauza unei hotărâri judecătorești, presa nu a avut voie să relateze despre acest caz decât începând de la sfârșitul lunii trecute. Condamnarea lui George Pell a fost pronunțată ieri, în ziua celei de-a șasea aniversări de pontificat a Papei Francisc. De altfel, cardinalul australian a făcut parte din conclavul care l-a ales pe actualul suveran pontif.

„S-ar putea să nu mai trăiți atât de mult pentru a ieși din închisoare”.

Judecătorul, către cardinalul Pell

 

×
Subiecte în articol: cardinal demis pedofilie