x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Carduri inteligente pentru hoti inteligenti

Carduri inteligente pentru hoti inteligenti

14 Ian 2005   •   00:00

ROMANI IN LUME
INGRIJORARE - Canadienii vor sa schimbe sistemul de bancomate Romanii au furat anul trecut din conturile canadienilor cateva milioane de dolari. In consecinta, acestia s-au gandit sa foloseasca altfel de carduri, care nu pot fi clonate.
COSTIN ANGHEL

IDEE. Daca incerci sa preiei informatiile de pe un card cu cip, acestea vor fi sterse automat
Hotii instaleaza doua dispozitive pe bancomat: o minicamera de luat vederi si un fals cititor de card peste cel adevarat. Acesta din urma inregistreaza informatiile contului, in tip ce posesorul cardului isi face tranzactiile bancare. Iar camera le permite hotilor sa vada codul PIN. Cu aceste informatii, un calculator si un card-writer, hotii fac un duplicat si, de aici, nu-i mai opreste nimic sa goleasca un cont.

TINTA SIGURA. Asa actioneaza o banda de hoti de bancomate din Europa de Sud-Est, in majoritate romani, in Kingston si Toronto. In Kingston, Ontario, 50 de canadieni au ramas fara bani. Iar in Toronto, politistii se lupta cu cea mai mare escrocherie din istoria Canadei. Fara succes. Canadienii cer tot mai insistent introducerea "cardurilor inteligente" pentru bancomate. Sistemul canadian de securitate al bancomatelor nu este considerat de specialisti unul de ultima generatie. Romanii insa au aparatura de furat performanta.

SOLUTIA. Peter Hope-Tindall, expert in securitatea computerelor, afirma ca, pentru a scapa de aceste atacuri ale infractorilor, cat si pentru limitarea daunelor produse cu ajutorul ATM-urilor, bancile canadiene ar trebui sa foloseasca "cardurile inteligente". Aceste carduri au implantat un cip ce encripteaza datele, pentru a oferi o protectie totala a utilizatorilor de bancomate. "Aceste carduri inteligente sunt construite in asa fel incat, daca incerci sa le "desfaci", ca sa preiei informatiile pe care le detin, ele isi sterg automat informatiile detinute", explica Tindall. Aceasta tehnologie este deja folosita de unele banci europene si de cateva firme producatoare de carti de credit din Canada.

PAREREA BANCHERILOR. Bancilor nu le surade ideea folosirii "cardurilor inteligente". "Tehnologia folosita in prezent este foarte sigura, nu e nevoie sa folosim tehnologia bazata pe cipuri", a declarat Paul McGrath, directorul de securitate al Asociatiei Bancherilor Canadieni. Conform reprezentantilor asociatiei, fraudarea cardurilor nu reprezinta un delict foarte grav, cu toate ca 27.000 de canadieni au cazut victime acestei infractiuni, iar in anul 2003 pierderile suferite de banci s-au situat in jurul sumei de 44 de milioane de dolari canadieni. Dar implementarea sistemului de carduri inteligente ar costa 500 de milioane de dolari. "Acestia nu ar fi bani cheltuiti bine, mai bine ii cheltuim cu scopul de a ne proteja clientii si sistemul bancar actual din Canada", a declarat McGrath.

CELEBRI. Cei mai cunoscuti infractori, fraudatori de bancomate sunt niste romani. Vasile Ciocan este unul dintre ei. Canadienii l-au arestat de mai multe ori, dar i-au dat drumul la scurt timp, legea fiind blanda cu cei ce comit astfel de infractiuni. Spre finele anului trecut, romanii "au instalat zeci de camere de filmat minuscule si fete false pentru bancomate", afirma detectivul Bryan Adams, de la Politia din Calgary. In acest mod, ei au reusit sa le fure canadienilor aproximativ 4 milioane de dolari canadieni, doar in ultimele luni ale lui 2004. De-a lungul intregului an, ei au reusit sa sustraga 10 milioane de dolari.

ORGANIZARE SI RASPANDIRE
Politia canadiana spune ca are informatii despre activitatea retelei de infractori romani, insa le este foarte greu sa-i prinda. "Reteaua romanilor este atat de bine organizata, incat si daca arestam mai mult de jumatate din membrii bandei, ceilalti sunt capabili sa opereze cu acelasi succes", a afirmat detectivul Bryan Adams.

Detectivul Adams povesteste cum, in numai doua ore, banda romanilor facuse rost de datele personale a 35 de utilizatori de ATM-uri. Dupa o operatiune de mare anvergura, politistii canadieni au reusit sa aresteze 58 de membri ai retelei, in diferite orase, precum Calgary, Edmonton, Toronto. Romanii insa isi continua activitatea pe teritoriul canadian, si anul acesta, punand probleme tuturor utilizatorilor de carduri bancare.
×
Subiecte în articol: diaspora carduri inteligente