x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Care este oficialul străin cel mai vizitat de politicienii americani? Surpriză!

Care este oficialul străin cel mai vizitat de politicienii americani? Surpriză!

de Mihaela Biliovschi    |    05 Mar 2013   •   20:27
Care este oficialul străin cel mai vizitat de politicienii americani? Surpriză!
Corespondenţă din Washington, D.C.
Nu e nici Netanyahu. Nu e nici Putin sau Merkel. Oficialul străin cel mai vizitat de politicienii americani se află undeva în America Latină.
Legiuitorii americani s-au împuşcat în propriul picior, cum spune o vorbă renumită pe tărâmul de dincolo de Atlantic. Eşecul de a reduce cheltuielile bugetare în mod pertinent nu a rămas nepedepsit nici în rândul aleşilor.

Fără avioane militare
De la 1 martie, a anunțat liderul Camerei Reprezentanților, John Boehner, membrii Congresului nu vor mai avea dreptul să folosească avioane militare pentru călătoriile oficiale. Multe dintre aceste deplasări internaționale serveau drept fațadă pentru ca oficialii să poată vizita destinații turistice pe banul public.
Până acum, membrii Congresului se puteau folosi de avioanele Pentagonului pentru a se deplasa la întâlniri cu aleşii altor țări. Costul transportului era suportat de Ministerul Apărării, adică din banii contribuabililor. Călătoria cu avioanele militare le oferea aleşilor luxul de a fi tratați ca VIP-uri, de a nu sta la coadă în aeroporturi şi de a nu fi înghesuiți laolaltă cu mulțimea de rând din avioanele comerciale. Ei bine, s-a terminat cu luxul.

Ca toţi ceilalţi
După 1 martie, a anunțat John Boehner, legiuitorii care vor să se deplaseze în delegații congresionale internaționale vor trebui să călătorească la fel ca omul de rând. Adică prin intermediul companiilor aeriene comerciale. Restricția a fost introdusă ca parte a unor măsuri de reducere a cheltuielilor impuse de ”sechestrul” financiar.
”The Cable”, o publicație americană de analiză a evenimentelor de politică externă, a scris că numai în ultima vacanță parlamentară de o săptămână, politicienii au călătorit pe banul public peste tot în lume: Israel, Mexic, Tunisia, Algeria, Congo, Mali, Afganistan și Africa de Sud, ca să amintim doar câteva.

Legitimitatea călătoriilor
Multe dintre aceste călătorii, scrie The Cable, sunt legitime şi servesc un anumit scop diplomatic şi de politică externă. Însă de mult s-a suspectat că politicienii profită de banul public şi se deplasează ”oficial” în țări exotice şi destinații turistice de unde se întorc aşa cum s-au dus, fără nici un impact în plan de politică externă sau securitate națională. Doar un pic mai bine bronzați şi relaxați.
Şi Pentagonul a anunțat la rându-i restricții în utilizarea avioanelor militare de către oficialii din Congres. Până săptămâna trecută legiuitorii aveau dreptul să călătorească la bordul unor avioane militare din Washington în localitatea de domiciliu. Însă cum aceste zboruri sunt extrem de costisitoare comparativ cu zborurile comerciale, Pentagonul va anunța că aleşii din Congres nu vor mai avea acces la acest beneficiu.
Anunțul a fost publicat de Washington Post, subliniind că oficialul de la Pentagon care a furnizat informațiile a dorit să rămână anonim, pentru că nu a fost autorizat să vorbească cu presa.
Conform website-ului LegiStorm, dedicat urmăririi activității congressman-ilor, printre cele mai vizitate țări de către politicienii americani anul trecut au fost Franța, Germania, Belgia, Italia, Elveția, Brazilia și Costa Rica.

Măcar o întâlnire
Legea impune ca fiecare zi de vizită congresională peste hotare să includă o întâlnire cu un oficial local pentru a justifica și costul deplasării. Astfel, informează The Cable citând surse din Congres, oficialul străin cel mai vizitat de către politicienii americani este nimeni altul decât primarul din Machu Picchu, Peru.
Conform LegiStorm, cea mai vizitată țară de-a lungul timpului este Israel, urmată de Turcia, Germania, Taiwan și China. În România s-au contabilizat 22 de vizite efectuate de către oficialii din Congres de-a lungul anilor și au inclus orașe precum Iaşi, Bacău şi Bucureşti.

×
Subiecte în articol: casa alba sua