x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Caricaturist italian, criticat după un desen care face o paralelă între UE şi Auschwitz

Caricaturist italian, criticat după un desen care face o paralelă între UE şi Auschwitz

16 Dec 2019   •   22:10
Caricaturist italian, criticat după un desen care face o paralelă între UE şi Auschwitz

Un controversat caricaturist italian a fost acuzat luni că a ofensat victimele Holocaustului, după ce a comparat lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz cu Uniunea Europeană, relatează dpa.

Mario Improta, cunoscut ca „Marione”, a postat sâmbătă pe Twitter un desen intitulat #Brexit în care premierul britanic Boris Johnson, îmbrăcat într-o pijama dungată, fuge pe o poartă fluturând drapelul Marii Britanii.

Poarta seamănă cu intrarea în lagărul de la Auschwitz, dar în locul semnului cu „Arbeit macht frei” (Munca eliberează) deasupra ei scrie „Uniunea Europeană”.

Muzeul Auschwitz a reacţionat, două zile mai târziu, subliniind că inscripţia de la intrarea în lagăr „era o iluzie cinică servită de SS deţinuţilor din lagăr” şi că „aceste cuvinte au devenit un simbol al urii împotriva oamenilor”, iar de aceea „este dureros pentru memoria Auschwitzului şi a victimelor sale ca acest simbol să fie exploatat într-un astfel de mod abuziv şi ruşinos”.

Improta a răspuns la comentariile muzeului insistând că este vorba de o „caricatură satirică”,

Duminică, în reacţie la critici stârnite anterior de caricatura sa, Improta a postat o altă variantă a acesteia, prezentând UE sub forma unei... toalete.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Auschwitz